Isarescu: Prin stimularea excesiva a consumului finantam de fapt locuri de munca in exterior

Data publicarii: 22-06-2017 | Economie

Economia este usor dezechilibrata, iar prin stimularea excesiva a consumului finantam de fapt locuri de munca in exterior, a declarat, miercuri, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, la o conferinta organizata de BNR si Banca Europeana de Investitii.

"Acest risc (al finanțării excesive n.r.), care teoretic trebuie să fim atenți la el, nu spun că trebuie să sărim total peste el, este însă acum scăzut pentru România și avem alt risc, riscul ca investițiile să nu fie finanțate din mai multe considerente: atmosferă proastă, neîncredere. Ori, dacă nu vom finanța investițiile și mă bucur, le mulțumesc încă o dată colegilor de la BEI (Banca Europeană de Investiții n.r) pentru această inițiativă și pentru tema seminarului, dacă nu vom finanța investițiile ele nu au cum să crească și nu avem cum să ieșim din acest dezechilibru care este evident.Unde îl vedem? În faptul că importurile cresc sistematic de mai bine de doi ani, mai repede decât exporturile. Deci e clar că economia este ușor dezechilibrată, ca să nu zic mai multe. Prin stimularea excesivă a consumului finanțăm de fapt locuri de muncă în exterior. Hai să le finanțăm pe cele din interior, să finanțăm investițiile și crearea de locuri de muncă", a spus Isărescu.

Acesta a afirmat că există un potențial de creditare dacă reformele structurale vor face bancabile mai multe companii. De asemenea, Isărescu a menționat faptul că, dacă se va continua prin blamarea băncilor pentru comportamente trecute, ne vom "adânci într-o mocirlă a vinovățiilor".

"Acum economisim mai mult decât investim. Suntem în dezechilibru major. Ce o să facem, devenim exportatori de capital noi, românii?", a spus Isărescu.

Guvernatorul a declarat că, dacă nici statul nu s-ar finanța, pentru deficitul bugetar ar trebui să exportăm capital.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: