ANRE: Stocarea gazelor pentru iarna ar putea sa nu mai fie obligatorie, intrucat importurile vor fi mai ieftine

Data publicarii: 22-06-2017 | Economie

Furnizorii de gaze ar putea sa nu mai fie obligati de catre Autoritatea Nationala de Reglementare in Energie (ANRE) sa constituie depozite pentru viitorul sezon rece, in conditiile in care pretul gazelor de import va fi la iarna mai mic decat al gazelor inmagazinate, a declarat, joi, presedintele institutiei, Niculae Havrilet.

"Dacă o vom face, dacă vom obliga furnizorii, o vom face pentru securitate, nu pentru a avea prețul cel mai mic. Însă trebuie să ne gândim și cine plătește siguranța. Consumatorul poate nu vrea, cine l-a întrebat? S-ar putea interpreta ca fiind ajutor de stat pe care îl dăm unei firme care înmagazinează", a spus el, într-o discuție cu presa.

Potrivit lui Havrileț, cel mai corect ar fi să existe un stoc strategic și unul liber.

"Este o inițiativă legislativă să se facă din acest an un stoc strategic. Legea va stabili cine îl va face, ar putea fi chiar Rezervele Statului", a adăugat președintele ANRE.

El a mai spus că iarna viitoare va fi prima când importurile vor fi mai ieftine decât gazele de producție internă depozitate.

"Anul trecut era reglementat prețul pentru populație la 60 de lei pe MWh și, cu 20 de lei tariful de înmagazinare, gazele din depozite au costat 80 de lei. În același timp, prețul gazelor de import era tot acolo, 79-80-81 de lei. Dar acum este o diferență de 12 lei, iar consumatorul are dreptul să-și schimbe furnizorul cu unul care, de exemplu, cumpără gaze doar din import, iar, pe termen lung, obține un preț și mai bun de 80 de lei și nimeni nu poate opri consumatorul să se ducă la alt furnizor. Atunci furnizorul care a înmagazinat vine și spune: "Mie cine îmi plătește, că eu am fost obligat să înmagazinez?".

Până în prezent, furnizorii au fost obligați să depoziteze o anumită cantitate de gaze în perioada aprilie-octombrie, gaze care erau utilizate în timpul iernii, pentru securitatea aprovizionării în vârf de consum.

Sursa: Agerpress