Polonia nu mai primeste gaze rusesti via conducta Yamal din cauza calitatii slabe

Data publicarii: 22-06-2017 | Economie

Polonia a decis miercuri sa nu mai primeasca livrari de gaze din Rusia via conducta Yamal, din cauza calitatii nesatisfacatoare a gazelor naturale, care potrivit Rusiei este cauzata de o "mica problema tehnica", informeaza Reuters.

Compania de stat care gestionează sistemul de gazoducte din Polonia, Gaz-System, a informat că nu va reîncepe să primească gaze naturale rusești până la data de 23 iunie, dar a subliniat că această decizie nu va avea niciun impact asupra aprovizionării sau securității sistemului domestic de distribuție.

"Din cauza calității slabe a gazelor naturale, Gaz-System nu poate primi livrări de gaze pentru sistemul domestic de tranzit la punctul comun de conectare la conducta Yamal", a informat Gaz-System.

În replică, Gazprom Export, divizia de export a grupului rus Gazprom, a precizat că problema tehnică a apărut la data de 20 iunie iar specialiștii companiei iau toate măsurile necesare pentru a o remedia. "Specialiștii noștri au luat toate măsurile pentru a garanta că această situație nu va afecta capacitatea Gazprom Export de a-și îndeplini solicitările clienților europeni și securitatea aprovizionării Europei" a informat Gazprom Export într-un comunicat.

Rusia livrează gaze naturale Poloniei și Germaniei via conducta Yamal-Europe, care are o capacitate anuală de aproximativ 33 miliarde metri cubi. Polonia consumă anual aproximativ 16 miliarde metri cubi de gaze naturale, cea mai mare parte din Rusia, în condițiile în care grupul polonez PGNiG are un acord de aprovizionare pe termen lung cu Gazprom care expiră în 2022.

România a achiziționat anul trecut de la Gazprom o cantitate de 1,48 miliarde metri cubi de gaze naturale, în creștere cu 740% comparativ cu 2015, conform datelor prezentate recent de Gazprom.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: