ROPEPCA: Suprataxarea producatorilor romani de gaze este o discriminare uriasa in fata rusilor de la Gazprom

Data publicarii: 23-06-2017 | Economie

Suprataxarea aplicata producatorilor romani de gaze pentru profitul obtinut in urma liberalizarii pietei inseamna o uriasa discriminare in fata rusilor de la Gazprom, care nu sunt obligati sa plateasca aceste taxe si nici sa vanda pe bursa intreaga cantitate de gaze, a declarat, marti, Harald Kraft, presedintele Asociatiei Romane a Companiilor de Explorare si Productie Petroliera (ROPEPCA).

"Suprataxarea a fost introdusă în 2013 ca o măsură temporară pentru perioada crizei economice. Acum, în 2017, taxa a fost majorată (de la 60% — n.r.) la 80% și este pentru o perioadă nedeterminată. Este o măsură care penalizează producătorii interni în fața Gazprom. În plus, Gazprom nu va fi obligat să vândă 100% din importuri pe bursă. Este o discriminare extraordinară a producătorilor din România față de producătorii din extern", a declarat Kraft, în cadrul unei conferințe pe tema importanței gazelor naturale.

În ceea ce privește intenția autorităților de a elimina obligativitatea ca furnizorii de gaze să realizeze stocuri pentru iarnă, oficialul ROPEPCA a arătat că depozitarea de gaze a devenit în România o operațiune care generează pierderi.

"În țările vestice, înmagazinarea este voluntară, pentru că este profitabilă sau cel puțin nu va rezulta într-o pierdere pentru cei care au înmagazinat gazele. În România este invers. De exemplu, anul trecut, dacă ați înmagazinat, ați pierdut mulți bani. Toți vor siguranță în alimentare, siguranță energetică, dar nimeni nu vrea să plătească pentru asta", a spus el, răspunzând unei întrebări privind opinia sa despre obligativitatea înmagazinării.

Tot joi, anterior acestei declarații, președintele Autorității Naționale de Reglementare în Energie (ANRE), Niculae Havrileț, a declarat că furnizorii de gaze ar putea să nu mai fie obligați să constituie depozite pentru viitorul sezon rece, în condițiile în care prețul gazelor de import va fi la iarnă mai mic decât al gazelor înmagazinate.

"Dacă o vom face, dacă vom obliga furnizorii, o vom face pentru securitate, nu pentru a avea prețul cel mai mic. Însă trebuie să ne gândim și cine plătește siguranța. Consumatorul poate nu vrea, cine l-a întrebat? S-ar putea interpreta ca fiind ajutor de stat pe care îl dăm unei firme care înmagazinează", a spus el, într-o discuție cu presa.

Potrivit lui Havrileț, cel mai corect ar fi să existe un stoc strategic și unul liber.

"Este o inițiativă legislativă să se facă din acest an un stoc strategic. Legea va stabili cine îl va face, ar putea fi chiar Rezervele Statului", a adăugat președintele ANRE.

El a mai spus că iarna viitoare va fi prima când importurile vor fi mai ieftine decât gazele de producție internă depozitate.

"Anul trecut era reglementat prețul pentru populație la 60 de lei pe MWh și, cu 20 de lei tariful de înmagazinare, gazele din depozite au costat 80 de lei. În același timp, prețul gazelor de import era tot acolo, 79-80-81 de lei. Dar acum este o diferență de 12 lei, iar consumatorul are dreptul să-și schimbe furnizorul cu unul care, de exemplu, cumpără gaze doar din import, iar, pe termen lung, obține un preț și mai bun de 80 de lei și nimeni nu poate opri consumatorul să se ducă la alt furnizor. Atunci furnizorul care a înmagazinat vine și spune: "Mie cine îmi plătește, că eu am fost obligat să înmagazinez?".

Până în prezent, furnizorii au fost obligați să depoziteze o anumită cantitate de gaze în perioada aprilie-octombrie, gaze care erau utilizate în timpul iernii, pentru securitatea aprovizionării în vârf de consum.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: