Costin (BNS): Distribuitorii si traderii vor avea de castigat in urma cresterii pretului energiei electrice cu 8%

Data publicarii: 24-06-2017 | Economie

Distribuitorii si traderii vor avea de castigat in urma cresterii pretului energiei electrice cu 8% de la 1 iulie, considera presedintele Blocului National Sindical, Dumitru Costin.

"Cine are de câștigat din aceste evoluții de creșteri de prețuri: în principal, distribuitorii și traderii, dar nu producătorii. Producătorii, cel puțin cei de pe surse convenționale. În toți acești ani a scăzut prețul la producător. În ciuda acestei scăderi de prețuri la producător, la consumatorul final prețurile continuă să crească, banii și-i împart traderii și distribuitorii și profită de faptul că persoane fizice sunt consumatorii vulnerabili, clienți captivi, și o categorie de IMM-uri, ar trebui să intre în aceeași categorie de consumatori vulnerabili și să fie protejați, pentru că altminteri, ceea ce câștigăm, dăm pe facturi, cu creșterea prețului în nesimțire. În aproape toate agențiile din România, din păcate o spun, influențele operatorilor sunt uriașe, începând de la piața de asigurări, terminând cu ANRE sau ANCOM", a declarat vineri Dumitru Costin pentru AGERPRES.

El a precizat, totodată, că nu înțelege pe ce a fost bazată această creștere a tarifului la energie electrică.

"Nu știu pe ce se bazează această creștere, cum au justificat-o. Am trimis numirea reprezentantului nostru în ANRE, avem dreptul să numim un om acolo, am numit un om de foarte bună calitate, care dacă astăzi ar fi fost numit acolo, probabil că ar fi avut un cuvânt", a mai spus acesta.

În context, liderul BNS a subliniat că definirea consumatorului vulnerabil trebuie să devină o prioritate pentru noul Guvern.

"Am avut recent o ieșire publică, atrăgând atenția asupra riscurilor și de pe alte piețe, care au implicare pe consumatorul vulnerabil, deci și piața de gaz. Se produce același lucru, iar asta trebuie să devină o prioritate pentru noul Guvern al României, definirea consumatorului vulnerabil și mai ales identificarea și cuantificarea acelor măsuri pentru protejarea consumatorilor vulnerabili în piața națională și europeană românească, lucru care nu este făcut", a mai spus Costin.

El a arătat că BNS a atras atenția, în urmă cu 3 săptămâni, asupra faptului că prețurile la utilități au fost și continuă să fie controlate, pentru a fi absorbite până la începutul iernii, tocmai pentru că în România, în continuare, acest subiect este tratat cu superficialitate de autorități.

De asemenea, acesta a reamintit că BNS a făcut, în anul 2008, o plângere colectivă împotriva Guvernului României.

"În 2008, BNS a sesizat Comisia Europeană, comisarul european pentru energie, atrăgând atenția Guvernului României că sfidează aplicarea acelei norme cuprinse în directiva europeană pentru energie, de a defini consumatorul vulnerabil și de a-l proteja", a mai spus Costin.

Liderul sindical a mai atras atenția că riscuri există și pe alte piețe pentru consumatorul vulnerabil, iar acest lucru trebuie să devină o prioritate pentru noul Guvern al României.

Sursa: Agerpress