Mario Draghi apara masurile de stimulare a economiei adoptate de BCE, care au ajutat la scaderea somajului

Data publicarii: 27-06-2017 | Economie

Tinerii vor beneficia de pe urma redresarii economiei zonei euro, a afirmat luni seful Bancii Centrale Europene, Mario Draghi, incercand sa apere masurile de stimulare a economiei adoptate de BCE, in fata unui grup de studenti din Portugalia, inaintea forumului anual al BCE care se desfasoara in aceasta tara, la Sintra, transmit Reuters si Bloomberg.

Șomajul în rândul tinerilor este în declin, deși încă este la un nivel ridicat. Există mulți tineri care și-au găsit un loc de muncă datorită politicilor BCE, a declarat președintele BCE la o reuniune găzduită de ISEG (Lisbon School of Economics and Management).

În prezent, statele din zona euro înregistrează o creștere robustă, comparativ cu anul precedent, când expansiunea era mai fragilă și Marea Britanie tocmai votase în favoarea ieșirii din Uniunea Europeană, a explicat Draghi.

Acesta le-a spus studenților că salută "interesul reînnoit în rezolvarea problemei inegalității", iar cea mai mare sursă de inegalitate, în opinia sa, este șomajul.

Răspunzând criticilor referitoare la ratele scăzute ale dobânzilor, care îi afectează pe cei care au economii la bănci, șeful BCE a apreciat că trebuie menținute măsurile de stimulare până când se restabilește stabilitatea prețurilor, care indică o situație foarte bună a economiei, dar încă nu s-a ajuns la acest nivel.

"Recesiunile nu sunt benefice pentru nimeni, indiferent dacă se economisesc sau nu bani", a declarat Draghi.

Acesta a avertizat că sporirea inegalității în Europa este extrem de destabilizatoare și trebuie contracarată cu ajutorul educației, inovației și a investițiilor în capitalul uman, în special prin crearea de locuri de muncă pentru tineri.

Banca Centrală Europeană (BCE) a lăsat nemodificată dobânda de politică monetară și programul de achiziții de active, susținând că inflația de bază nu dă semne convingătoare de redresare. Președintele BCE, Mario Draghi, a apreciat că există semne care arată o creștere a prețurilor în zona euro, dar acestea nu sunt suficiente pentru ca BCE să își modifice politica monetară. "Nu avem suficiente dovezi care să ne modifice evaluarea privind perspectiva de inflație și nici nu avem suficientă încredere că inflația se va îndrepta spre ținta noastră într-o manieră durabilă și sustenabilă", a spus Draghi.

Sursa: Agerpress