Husanu (SANITAS): Nu ma asteptam ca presedintele sa promulge Legea salarizarii; banuiesc ca este un joc politic

Data publicarii: 29-06-2017 | Economie

Promulgarea Legii salarizarii unitare de catre presedintele Klaus Iohannis reprezinta un joc politic care sa demonstreze, de fapt, ca actul normativ nu poate fi implementat cu succes, considera presedintele SANITAS Bucuresti, Viorel Husanu.

"Sunt dezamăgit, sincer. Este un joc probabil, politic. A promulgat-o, dar nu cred că președintele credea în așa ceva. Asta e, din păcate, dar noi ne așteptam să o întoarcă. Aveam semnale că președintele o va întoarce spre rediscutare în Parlament. Acum, văzând că a promulgat-o, bănuiesc că este un joc politic, doar ca să demonstreze că nu o să o pună în aplicare, așa bănuiesc.(...) Sincer vă spun, nu mă așteptam să o promulge, pentru că atât declarativ, bănuiesc că și în fapt, președintele nu este de acord cu ea și nu cred că are sustenabilitate, dar în acest context poate a promulgat-o ca să demonstreze că nu poate fi implementată legea cu succes. Le-a oferit și funia și scaunul pentru a se spânzura. Jocurile astea sunt în defavoarea noastră, iar de asta vă spun că sindicatele vor suferi ", a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, Viorel Hușanu.

De asemenea, acesta a spus că, deși va fi operată o majorare de 25% de la 1 ianuarie 2018 pentru tot personalul, ulterior vor apărea discrepanțe, în sensul că unii vor primi majorări și alții nu, vor fi cazuri în care sporul va fi micșorat etc.

"Medicii, toți vor fi pe plus, tot personalul, cu siguranță, va fi pe plus, pentru că legea spune că se va asigura o majorare de 25% de la 1 ianuarie, față de nivelul lunii decembrie. Dar de aici încolo vine legea împotriva sindicatelor, pentru că va trebui să explicăm oamenilor de ce unii vor lua iar măriri de la 1 martie, mă refer la asistenți și medici. Va trebui după aceea, în 2019, să le explicăm asistenților medicali...personalului TESA, biologilor, biochimiștilor, de ce la alții li se vor mări salariul cu încă 25% și lor nu. Va trebui să ne încadrăm în acel plafon, cu sporurile, de 30%, pe ordonator principal de credite și va trebui să le spunem oamenilor de ce pentru unele categorii se va micșora sporul", a explicat Hușanu.

Totodată, președintele SANITAS București a mai precizat că o problemă va apărea și în ceea ce privește voucherele de vacanță, deoarece unele unități sanitare nu vor avea bani pentru acestea.

"Va trebui să le explicăm oamenilor de ce voucherele de vacanță încă nu se dau, cu toate că au fost promise, iar dacă se vor da, vor intra în cei 30%, iar unele unități sanitare nu vor avea buget și pentru vouchere...iar de acum încolo sindicatul va trebui să dea explicații pentru ceea ce au stricat ei. Va fi o situație foarte dificilă pentru sindicate. Am constatat că oamenii, la fiecare mică mărire se bucură, dar nu pot analiza și nu analizează profunzimea legii, să vadă că bucuria lor e pe termen scurt, iar după o lună de la aplicare sporurile se vor diminua, poate nu vor mai exista bani de normă de hrană, care va înlocui tichetele de masă, poate voucherele nu se vor acorda că nu sunt bani, poate, poate, poate...Deci lumea se bucură, dar nu înțelege în profunzime legea și greul va fi pe sindicate", a precizat liderul sindical.

Președintele Klaus Iohannis a semnat, miercuri, decretul de promulgare a Legii cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, a anunțat Administrația Prezidențială.

Prin promulgarea acestei legi, arată Administrația Prezidențială, șeful statului "susține necesitatea de creștere a veniturilor salariale, în mod sustenabil, pentru îmbunătățirea nivelului de trai al românilor".

"Această lege ar trebui să rezolve problemele salariale existente în sectorul public, fără să creeze altele. Orice ajustări ulterioare, menite să asigure spațiul bugetar destinat salarizării, trebuie să fie făcute în mod transparent, credibil și responsabil, fără a fi afectate alte sectoare importante pentru dezvoltarea economiei, respectiv investițiile și proiectele de infrastructură asumate la nivel guvernamental", subliniază Administrația Prezidențială.

Sursa: Agerpress