Pintea (APIA): De la aderarea Romaniei la UE, prin APIA s-au derulat fonduri de peste 20 miliarde de euro

Data publicarii: 29-06-2017 | Economie

De la aderarea Romaniei la Uniunea Europeana si pana in prezent Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) a derulat fonduri europene si nationale destinate sustinerii agriculturii romanesti si fermierilor romani de peste 20 de miliarde de euro, a declarat, miercuri, Adrian Pintea, directorul general al Agentiei.

"De la aderarea României la Uniunea Europeană în anul 2007 și până în prezent instituția pe care o conduc a derulat fonduri europene și naționale destinate susținerii agriculturii românești și fermierilor români de peste 20 de miliarde de euro. Partenerii noștri vă spuneau doar de 17 miliarde de euro care sunt strict prin sistemul IACS, dar prin APIA mai sunt derulate și alte forme de sprijin în afara acestui sistem. Deci, în total, APIA a adus peste 20 de miliarde de euro, având o rată medie anuală de absorbție a fondurilor de peste 96%", a spus Adrian Pintea.

Potrivit acestuia, referitor la plățile anului 2016, din luna octombrie și până la data curentă s-a autorizat la plată o sumă de peste 2,5 miliarde de euro.

De asemenea, Florin Ilia, președinte și CEO al SIVECO, a precizat că softul creat pentru APIA nu este scump comparativ cu cel care rulează în alte state, precum cel din Ungaria, și raportat la sumele derulate prin intermediul acestuia.

"Am auzit comentarii în decursul anilor despre soft-ul acesta IACS. Un comentariu care nu îmi place este "costă prea mult", "este prea scump soft-ul acesta". Ei bine, soft-ul acesta reprezintă, costul lui, mai puțin de 0,3% din valoarea banilor pe care îi gestionează, pe care îi aduce. Acesta în condițiile în care Politica Agrară Comună și reglementările naționale se schimbă în fiecare an", a afirmat Florin Ilia.

Sistemul informatic dezvoltat de SIVECO pentru APIA, denumit IACS (Integrated Administration and Control System), este un sistem care asigură administrarea și controlul riguros al cererilor de plată ale fermierilor. Dezvoltarea și implementarea IACS a reprezentat o condiție esențială pe care România a trebuit să o îndeplinească pentru a putea avea acces la fondurile europene destinate modernizării sectorului agricol.

Sursa: Agerpress