Toma Petcu a primit aviz favorabil pentru functia de ministru al Energiei

Data publicarii: 29-06-2017 | Economie

Toma Petcu, propus pentru functia de ministru al Energiei in noul Guvern, a primit joi aviz favorabil din partea comisiilor parlamentare de specialitate, cu 36 de voturi pentru si 16 impotriva.

* LIVE UPDATE Parlament: Viitorii miniștri sunt audiați în comisii | La ora 15,00 plenul comun al Parlamentului se va reuni pentru a valida noul Cabinet (FOTO)

În cadrul discursului din fața comisiilor reunite, Petcu a afirmat că ministerul pe care l-a condus și până acum în ultimele șase luni este în discuții avansate cu Ministerul de Finanțe pentru elaborarea unui memorandum care să cuprindă mandatul din partea Guvernului pentru negocierile cu chinezii care vor să construiască reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă.

"Am deblocat discuțiile cu partea chineză pentru reactoarele 3 și 4. Suntem în discuții avansate cu Ministerul de Finanțe pentru elaborarea unui memorandum care să fie supus dezbaterii și aprobării în Guvern, pentru că avem nevoie să știm cât ne permitem și cât ne putem asuma în negocierea cu partea chineză, din cele 6 miliarde (de euro, cât este estimată investiția totală — n.r.), care 3 (miliarde de euro — n.r.) ne-ar reveni ca aport din partea statului român. Un miliard ar fi asigurat de infrastructura existentă, plus rezerva de apă grea și octoxidul de la Rezervele Statului. Pentru restul de două miliarde și celelalte condiții în negocierea cu partea chineză trebuie să luăm un mandat foarte clar din partea Guvernului, să știm foarte clar cât putem negocia și unde putem ajunge cu partea chineză", a arătat Petcu.

El a reiterat importanța energiei produse din cărbune, arătând că, în primele șase luni, producția de energie pe cărbune a depășit-o pe cea hidro.

"Pentru prima dată în primele șase luni ale anului, producția de energie pe cărbune a depășit-o pe cea hidro. Nu spun neapărat că este un lucru pozitiv, dar în mod sigur acest lucru ne-a arătat că putem fi dependenți de producția pe cărbune nu doar iarna, ci și vara", a susținut ministrul propus pentru portofoliul Energiei.

Potrivit acestuia, Complexul Energetic Oltenia va afișa profit în primul semestru al anului, după mai mulți ani pe pierderi, și, de asemenea, va termina anul pe plus.

Sursa: Agerpress