Plumb: Romania va avea in 2020 o absorbtie a fondurilor europene de 73%

Data publicarii: 29-06-2017 | Economie

Romania va avea in 2020 o absorbtie a fondurilor europene de 73%, iar pana in 2023 va ajunge la 100%, a declarat, joi, Rovana Plumb, ministru propus pentru Fonduri Europene, in cadrul audierii sale din Comisiile reunite pentru afaceri europene din Parlament.

"Un obiectiv pentru 2017 este de a deschide toate liniile de apeluri. În momentul de față avem în deschidere, în ceea ce privește alocarea financiară, un procent 68%. De aceea ne-am propus ca până la sfârșitul anului să avem 100% deschiderea apelurilor. În ceea ce privește contractarea, în momentul de față suntem la 8,57%. Vom continua pentru că avem un "pipeline" pe contracte care au fost semnate, 2,325 miliarde euro care sunt în implementare. Un alt obiectiv pe care îl avem pe întreg cadrul financiar este simplificarea, acela de a facilita participarea beneficiarilor la fondurile europene printr-o flexibilizare și simplificare a procedurilor. Am început acest lucru în cadrul Comisiilor tehnice", a spus Plumb.

Ea a precizat că absorbția fondurilor europene pe cadrul 2007-2013 este de 90,44%, dar mai sunt proiecte care fac obiectul unor procese în instanță.

"Am demonstrat în perioada anterioară de programare cât am fost la guvernare că am reușit de la 7% să ajungem la 90,44% (absorbție n.r.). În luna martie s-a închis perioada de programare anterioară. Mai sunt și alte proiecte care sunt în curs de finalizare și fac obiectul unor procese în instanță și pentru care așteptăm deciziile finale", a mai arătat ministrul propus pentru Fonduri Europene.

Comisiile reunite pentru afaceri europene din Camera Deputaților și Senat au avizat-o, joi, pe Rovana Plumb pentru funcția de ministru delegat pentru Fonduri Europene.

Aceasta a obținut 15 voturi pentru, 8 împotrivă și nicio abținere.

"Principalul nostru obiectiv în ceea ce privește absorbția fondurilor europene este acreditarea autorităților de management pentru fondurile structurale și de investiții. Pe data de 28 aprilie au fost transmise către Autoritatea de Audit toate procedurile necesare pe fiecare autoritate de management care gestionează cele 10 programe operaționale. Așteptăm ca într-o perioadă relativ scurtă primele trei autorități de management, respectiv pentru Programul Operațional Asistență Tehnică, PO Capacitate Administrativă și PO Inițiativa pentru IMM-uri să fie acreditate și să putem să transmitem către Comisia Europeană declarațiile de cheltuieli, la fel și pentru celelalte programe: Infrastructură Mare, Capital Uman, Competitivitate și POR", a spus Plumb.

Ea a precizat că din discuțiile purtate cu Autoritatea de Audit se previzionează o acreditare pentru aceste patru programe până la începutul lunii august.

De asemenea, a afirmat că autoritățile au plătit 800 milioane euro către beneficiari, din care circa jumătate sunt din proiecte fazate, iar după acreditarea autorităților de management se pot transmite declarațiile de cheltuieli către Comisia Europeană.

Sursa: Agerpress