Program de guvernare: impozitul pe profit va fi inlocuit cu un impozit pe cifra de afaceri; reducerea TVA la 18% se amana pentru 2019

Data publicarii: 30-06-2017 | Economie

Impozitul pe profit ar putea fi inlocuit cu un impozit pe cifra de afaceri in doua sau trei trepte incepand de anul viitor, potrivit noului Program de Guvernare.

În ceea ce privește impozitarea profiturilor, autoritățile au în vedere, în sectorul energetic, impozitarea suplimentară, cu cel puțin 20%, a profiturilor obținute din extracția de resurse naturale și neprelucrate în România.

Pe de altă parte, reducerea TVA la 18% se amână pentru 2019 iar cota redusă de 5% va fi extinsă, din 2018, pentru vânzarea de locuințe cu o suprafață mai mică de 120 mp și pentru inputuri din agricultură.

"Guvernul va propune modificarea cotei TVA de la 19% la 18%, începând cu 1 ianuarie 2019. Astfel, vom avea a doua cea mai redusă cotă din UE, după Luxemburg cu 17%. Vom extinde cota 5% de TVA pentru vânzarea de locuințe (cele cu o suprafață mai mică de 120 mp), și pentru inputuri în agricultură, începând cu 1 ianuarie 2018. Mizăm pe 50.000 de noi locuri de muncă în construcții, și ca urmare a propunerii noastre de reducere a TVA pentru vânzarea de locuințe", se arată în documentul citat.

Toate legile care vizează domeniul economic vor fi incluse în Codul Economic al României care urmează să fie adoptat până cel târziu la 1 iulie 2018. Codul legislativ va conține Codul Fiscal, Codul de Procedură Fiscală, Legea de Înființare a Societăților Comerciale, Legea Evaziunii Fiscale și toate celelalte legi cu caracter economic.

"Unul dintre principiile de bază ale Codului Economic al României va fi prevenirea. De aceea vom adopta Legea prevenirii până la 1 octombrie 2017. Acest lucru înseamnă de fapt că un agent economic nu va mai putea fi sancționat, dacă el nu a fost înainte îndrumat și apoi prevenit. Practic, scoatem cartonașul roșu acordat direct și îl înlocuim cu două cartonașe galbene", se mai arată în noul Program de guvernare.

Sursa: Agerpress