Misa: Contribuabilii la Pilonul II ar putea migra la Pilonul I sau III

Data publicarii: 30-06-2017 | Economie

Contribuabilii de la Pilonul II de pensii vor avea posibilitatea sa plece la Pilonul 1 sau III, a declarat joi ministrul propus al Finantelor, Ionut Misa, in cadrul audierii sale din Comisiile reunite de buget-finante din Parlament.

* LIVE UPDATE Parlament: Viitorii miniștri sunt audiați în comisii | La ora 15,00 plenul comun al Parlamentului se va reuni pentru a valida noul Cabinet (FOTO)

"La nivelul Pilonului II de pensii astăzi sunt acumulate 40 miliarde lei. Din analiza pe care am făcut-o împreună cu colegii, pensia pe care a primi-o astăzi un contributor la Pilonul II de pensii ar fi undeva la 25 de lei pe lună", a spus Mișa.

El a precizat că beneficiile pentru cel care contribuie la Pilonul II de pensii nu sunt foarte mari.

"Luăm în calcul de a da posibilitatea fiecărui contribuabil să opteze către Pilonul III de pensii, către cel privat, sau să meargă către Pilonul I. Este alegerea contribuabililor", a mai arătat ministrul propus al Finanțelor.

Fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) aveau active în valoare de aproximativ 36,1 miliarde de lei, la 31 mai 2017, în creștere cu 34,14% față de nivelul de la 31 mai 2016, potrivit datelor Autorității de Supraveghere Financiară (ASF).

Fondurile de pensii private obligatorii aveau 6,904 milioane de participanți. Conform datelor ASF, de la începutul colectării în sistem, au fost virate contribuții pentru 6,761 milioane participanți. În luna martie, au fost virate contribuții pentru 4,087 milioane participanți, iar pentru 2,797 milioane nu au fost virate contribuții. De asemenea, datele ASF arată că există 130.251 de participanți fără contribuții.

Pe pilonul II sunt active următoarele fonduri de pensii: Metropolitan Life Pensii, Aripi, AZT Viitorul tău, BCR, BRD, NN și Vital.

Sursa: Agerpress