AHKRomania: Modelul fiscal propus este daunator pentru Romania; defavorizeaza toate companiile, are efecte negative asupra populatiei

Data publicarii: 01-07-2017 | Economie

Noul Guvern a anuntat modificari fiscale indreptate impotriva mediului de afaceri si care constituie un real pericol pentru stabilitatea si predictibilitatea politicilor economice, afirma reprezentantii Camerei de Comert si Industrie Romano-Germana (AHK Romania) intr-un comunicat remis vineri AGERPRES.

"Modelul fiscal propus este dăunător pentru România și defavorizează toate companiile, fie ele naționale sau multinaționale, ducând la pierderea atractivității amplasamentului investițional pentru companiile germane. Măsurile anunțate vor avea efecte negative directe nu doar asupra companiilor, ci și asupra populației României. Pe termen mediu aceste măsuri ar putea duce la reducerea locurilor de muncă și a investițiilor, ceea ce va atrage după sine alte consecințe negative, de exemplu exodul forței de muncă bine calificate, o tendință de pe urma căreia România suferă deja", se arată în documentul citat.

Potrivit reprezentanților investitorilor germani în România, a face o deosebire între companiile românești și cele străine sau multinaționale este o eroare și nu avantajează pe nimeni.

"Companiile germane sunt parte integrantă a economiei românești. Ele sunt totodată bine integrate în sistemele naționale, regionale, locale și realizează o contribuție decisivă la valoarea adăugată brută, dar și la creșterea competitivității prin transferul de know-how. Aceste companii investesc intens în formarea angajaților, în cercetare și dezvoltare, deseori în colaborare cu instituții de cercetare naționale, dar și în dezvoltarea tehnologică a companiei. Circa 7.500 de companii germane, respectiv cu capital german, sunt active în România. Acestea sunt astfel un important angajator, care în ultimii ani a contribuit decisiv la crearea și asigurarea de locuri de muncă în România", subliniază comunicatul.

AHK România precizează că a arătat, în nenumărate rânduri, că predictibilitatea, stabilitatea, transparența și statul de drept sunt deosebit de importante pentru a putea planifica noi investiții și pentru ca activitățile economice să se deruleze cu succes.

Germania este, prin schimburile comerciale de peste 26 miliarde de euro (peste 20% din comerțul exterior al României), cel mai important partener comercial și economic al României. Înființată în septembrie 2002, AHK România numără în prezent peste 550 de firme membre.

Noul program de guvernare postat joi pe site-ul Camerei Deputaților prevede măsuri precum înlocuirea impozitului pe profitul companiilor cu un impozit pe cifra de afaceri, posibil în trei trepte, amânarea pentru 2019 a reducerii TVA de la 19% la 18%, extinderea, de anul viitor, a cotei reduse de TVA de 5% și în cazul vânzării de locuințe sub 120 mp, majorarea la 1% din cifra de afaceri a tarifelor percepute de reglementatorii piețelor de energie și de telecomunicații, ANRE și ANCOM, și o taxă de solidaritate care ar putea fi plătită de angajații cu salarii nete mai mari de 14.500 de lei. De asemenea, se are în vedere diferențierea salariului minim în funcție de studii.

Sursa: Agerpress