Laufer: Numarul atasatilor comerciali ai Romaniei va creste de la 83 la 110; vom lansa in septembrie un concurs pentru ocuparea posturilor

Data publicarii: 11-07-2017 | Economie

Ministerul pentru Mediul de Afaceri si-a propus cresterea numarului de atasati comerciali ai Romaniei in strainatate de la 83 la 110 si va lansa la 1 septembrie un concurs pentru ocuparea acestor posturi, a declarat, luni, ministrul de resort, Ilan Laufer.

El a explicat că, în prezent, există doar 83 de posturi de atașați comerciali, din care sunt ocupate aproape 50.

"În 2010-2011, rețeaua noastră externă avea peste 135 de atașați. În acest moment avem un număr de 83 de atașați și nu toate posturile sunt ocupate. În guvernarea tehnocrată s-a decis chemarea acasă a aproape jumătate din rețeaua externă și atunci au rămas circa 40 și ceva de trimiși la post. Noi am încercat și am reușit ocuparea unor posturi strategice printr-o măsură de voluntariat pe o perioadă de 13 luni, dar lucrul acesta nu mă mulțumește", a spus Laufer, prezent la conferința de deschidere a Săptămânii Diplomației Comerciale, organizată de Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat.

El a amintit că suntem într-un context global nou, în care Statele Unite au o nouă politică de abordare a comerțului, Marea Britanie duce negocieri intense cu Uniunea Europeană pe diverse teme, iar România se pregătește pentru preluarea președinției UE.

Ministrul a mai spus că speră să primească banii necesari la rectificarea bugetară din această vară.

"Trebuie să avem un mecanism foarte bine pus la punct la nivel central. Vom face un kit al atașatului economic, ce nu trebuie să lipsească niciunuia dintre ei, iar lucrul acesta nu a fost făcut până acum. (...) Eu am un mandat de trei ani și jumătate și îmi doresc să rămână ceva în urma mea. Deci, eu, dacă fac sacrificiul suprem, din punctul meu de vedere — mult mai puțin timp cu familia mea, cu frații mei, cu prietenii mei—, și cu banii, până la urmă... Este o onoare pentru mine să fiu aici, dar în același timp este un sacrificiu personal pe care trebuie să-l fac și-l fac cu o mare-mare încredere în colegii mei, în oamenii cu care lucrez și în potențialul meu de a scoate ce este mai bun de la oameni — și eu urmează să le creez colegilor mei cele mai bune condiții ca să poată să dea randament. Și vă garantez că, atunci când oamenii vor avea și informațiile, și kitul, dar și platforma operațională, o să vedeți că de drag vor face treabă", a susținut Laufer.

El a adăugat că va exista o evaluare a modului în care atașații atrag investiții în România și reușesc să ajute companii din România să se internaționalizeze, evaluare de care va ține cont.

Sursa: Agerpress