PIB-ul Chinei a inregistrat o crestere anuala de 6,9% in trimestrul al doilea din acest an

Data publicarii: 17-07-2017 | Economie

Economia chineza a inregistrat o crestere peste asteptari in al doilea trimestru al anului, pe masura ce productia industriala si consumul si-au revenit, iar investitiile au ramas la un nivel solid, insa analistii se asteapta la o incetinire a ritmului de crestere in restul anului pe masura ce factorii de decizie vor incerca sa reduca riscurile financiare, informeaza Reuters.

A doua economie a lumii a înregistrat un avans de 6,9% în al doilea trimestru al acestui an comparativ cu perioada similară a anului trecut, adică o creștere similară cu cea înregistrată în primul trimestru, a anunțat luni Biroul Național de Statistică. Analiștii intervievați de Reuters se așteptau ca economia chineză să înregistreze un avans de 6,8% în trimestrul aprilie-iunie 2017.

Comparativ cu primele trei luni ale acestui an, ritmul de creștere înregistrat de economia chineză a accelerat la 1,7% în trimestrul al doilea de la 1,3% în primul trimestru, în linie cu estimările analiștilor.

"Pe ansamblu, economia a continuat să înregistreze un progres constant în prima jumătate a anului, dar instabilitatea internațională și incertitudinile sunt în continuare relativ mari, iar pe plan intern continuă acumularea pe termen lung de dezechilibre structurale", a informat Biroul Național de Statistică într-un comunicat.

Ritmul de creștere înregistrat de economia chineză în acest an a depășit așteptările grație revenirii exporturilor și menținerii la un nivel solid a lucrărilor de construcții, dar cu toate acestea mulți analiști se așteaptă ca a doua economie a lumii să încetinească în a doua jumătate anului pe măsură ce măsurile autorităților destinate controlării ritmului de creștere rapidă a prețului caselor și acumulării datoriilor își vor face simțite efectele asupra economiei.

Guvernul de la Beijing și-a propus pentru 2017 o țintă de creștere economică de 6,5%, ușor mai mică decât avansul de 6,7% înregistrat în 2016, care a fost cel mai slab ritm de creștere economică înregistrat de China în ultimii 26 de ani. Ținta de creștere mai modestă fixată pentru acest an de Beijing oferă, teoretic, mai mult spațiu de manevră pentru reforme.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: