BRM: Programul de guvernare prevede eliminarea monopolurilor; suntem optimisti ca nu vom pierde dreptul de a tranzactiona gaze

Data publicarii: 18-07-2017 | Economie

Noul program de guvernare prevede la capitolul Energie eliminarea monopolurilor, astfel ca reprezentantii Bursei Romane de Marfuri (BRM) sunt optimisti ca nu vor pierde dreptul de a tranzactiona gaze, a declarat, luni, directorul general al BRM, Gabriel Purice, intr-o conferinta de presa.

Acesta s-a referit la amendamentul introdus de Comisia de industrii din Camera Deputaților, potrivit căruia singura bursă licențiată de tranzacționare a gazelor va rămâne OPCOM, ceea ce va lăsa BRM fără dreptul de a tranzacționa gaze. Decizia va fi luată în sesiunea din toamnă. În prezent, atât BRM, cât și OPCOM dețin licență de tranzacționare a gazelor.

"Noi suntem optimiști în momentul de față, sinceri să fim. Am informat și președinții celor două Camere, am informat și membrii Comisiilor. Vom continua această campanie. În programul partidului de guvernământ a apărut această eliminare a monopolurilor. Bănuim că se referă și la lucrul acesta. Nu credem că se referă la altceva. Noi suntem optimiști. Totuși, este o situație care nu poate să genereze ceva bun și este o naționalizare, este un abuz al statului de drept și așa mai departe. Sunt lucruri grave care s-ar încălca cu această decizie. Noi suntem optimiști. Din ceea ce cunosc eu este o inițiativă a unui grup de parlamentari. Atât. Nu este poziția Guvernului", a spus Gabriel Purice.

Acesta a precizat că inițiativa din Parlament a primit puncte de vedere contrare de la instituții precum Ministerul Energiei, ANRE sau Consiliul Concurenței.

"Poate explică cineva ce justificări există în spatele acestei acțiuni. Din nota de justificare care este prezentată în cadrul Comisiei de industrii și servicii este vorba clar de o mistificare a adevărului. Deci se invocă două motive care nu sunt absolut reale și se creează tot timpul o confuzie între PVT-uri (punct virtual de tranzacționare n.r) și operatori de piață, se dă că exemplu Austria ca țară care a legiferat o singură bursă, ceea ce este un neadevăr total. Am luat legea și am demonstrat că dimpotrivă se spune că sunt mai multe burse și în acea țară. În afară de aceasta, se menționează că în țările dezvoltate din Europa există un singur operator de piață, este iarăși un neadevăr. Există de la 3 la 10 operatori de piață în țările dezvoltate. Justificarea este forțată și inventată. Care este scopul, care sunt motivele și ce este în spate acesta poate întrebați grupul din Comisia de industrii și servicii din Parlament. Noi nu am putut să înțelegem", a afirmat Gabriel Purice.

BRM a precizat, în luna mai, în cadrul unui comunicat de presă, că limitarea tranzacționării gazelor naturale pe OPCOM este echivalentă cu naționalizarea.

"Bursa Română de Mărfuri (BRM) își exprimă consternarea în legătură cu decizia Comisiei de Industrii și Servicii a Camerei Deputaților care în ședința sa din data de 16.05.2017, la propunerea domnului deputat Iulian Iancu (președintele în exercițiu al Comisiei), a adoptat un amendament la Proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 64/2016 pentru modificarea și completarea Legii energiei electrice și a gazelor naturale nr. 123/2012, amendament prin care, practic, naționalizează serviciile oferite de organizația noastră, într-un profund dispreț față de legislația europeană și națională pe baza căreia compania noastră a fost licențiată", se arăta în comunicat.

Comisia de industrii și servicii din Camera Deputaților a transmis, într-un comunicat de presă, că scopul tuturor modificărilor este acela de a crea cadrul legislativ pentru tranzacționarea transparentă, nediscriminatorie și în regim concurențial a gazelor naturale.

"Comisia pentru industrii și servicii a finalizat, în data de 16 mai, raportul privind Legea de aprobare a Ordonanței de urgență a Guvernului 64/2016 (emisă de guvernul Cioloș) menită să modifice și să completeze Legea energiei electrice și a gazelor naturale nr. 123/2012. Printre principalele modificări aduse de Comisia pentru industrii se numără obligativitatea vânzării pe platforma de tranzacționare angro a întregii cantități de gaze naturale produse, importate și exportate, în mod transparent și nediscriminatoriu; pe model vest-european — http://www.efet.org/EnergyMarkets/VTP_assessment, un operator unic pe piața angro de gaze naturale și de energie electrică, OPCOM, pentru a putea astfel crește lichiditatea pieței concurențiale angro prin centralizarea activităților de tranzacționare; tranzacționarea gazelor naturale prin contracte bilaterale pe termen lung, acces nediscriminatoriu la Rețeaua de Transport de gaze naturale inclusiv pentru noua conductă BRUA; criterii minimale pentru acreditarea operatorilor pentru piața cu amănuntul fără a limita numărul acestora", precizează reprezentanții Comisiei de industrii.

OPCOM este filială a Transelectrica, societate deținută majoritar de stat, în timp ce BRM este o bursă privată.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: