Ministrul britanic de Finante: Economia tarii se va adapta in timp la deprecierea lirei sterline

Data publicarii: 19-07-2017 | Economie

Economia britanica se va adapta, pe parcursul timpului, la schimbarile provocate de valoarea lirei sterline, a declarat marti ministrul de Finante, Philip Hammond, intrebat de un parlamentar cum comenteaza impactul deprecierii monedei britanice, transmite Reuters.

"Pe termen scurt, efectul deprecierii lirei sterline va duce la un declin al performanței balanței noastre comerciale, deoarece importurile în lire vor fi mai scumpe. Dar, pe parcursul timpului, și există semne că lucrurile se îndreaptă în acea direcție, economia se va ajusta, exportatorii își vor majora producția pentru a profita de deprecierea lirei sterline și de competitivitatea lor ridicată pe piețele internaționale", a explicat oficialul britanic.

Moneda britanică s-a depreciat marți cu 0,2%, până la 1,3018 dolari pentru o liră, după ce anterior s-a tranzacționat la 1,3015 dolari pentru o liră. De asemenea, moneda britanică s-a depreciat cu aproape 1% față de euro, până la 88,73 penny pentru un euro.

Votul din 23 iunie 2016, când alegătorii britanici s-au pronunțat în favoarea ieșirii țării din Uniunea Europeană, a declanșat turbulențe pe piețele financiare globale, iar lira sterlină s-a depreciat cu 15% în raport cu dolarul.

Prin activarea pe 29 martie a articolului 50 al Tratatului de la Lisabona, Marea Britanie a inițiat un proces de negocieri care ar urma să dureze doi ani și în urma căruia se vor stabili condițiile ieșirii acestei țări blocul comunitar.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: