Ministerul Mediului lanseaza o versiune imbunatatita a portalului calitateaer.ro, dedicata si utilizatorilor de terminale mobile

Data publicarii: 25-07-2017 | Economie

Utilizatorii romani de Internet au posibilitatea sa acceseze, incepand din 24 iulie, o noua versiune a site-ului calitateaer.ro, portal disponibil atat pentru mobil sau tableta, cat si pentru desktop, prin care se pot urmari parametrii de calitate a aerului, monitorizati la statiile existente, a anuntat, luni, Ministerul Mediului, intr-un comunicat de presa transmis AGERPRES.

Potrivit ministerului de resort, la dezvoltarea noilor module au fost folosite o serie de tehnologii și aplicații moderne, care, pe lângă ușurința în dezvoltare, asigură o securitate mărită a datelor și informațiilor.

"Pentru dezvoltarea site-ului s-au avut în vedere modificarea și optimizarea sistemului central de colectare și prelucrare a datelor privind calitatea aerului, modificări care au avut la bază cerințele legate de satisfacerea nevoilor de raportare a datelor la nivel european, precum și optimizarea modului de transmisie și de vizualizare a datelor și, implicit, a interfeței web accesibilă publicului. Modificările efectuate asupra interfeței web accesibilă publicului au avut ca scop simplificarea și extinderea accesului la date și informații. În acest sens, a fost modificată harta de pe pagina principală a site-ului web, publicul putând vedea datele pe o hartă dinamică Google Maps. Totodată, s-a simplificat procesul de afișare a indicilor de calitate a aerului din fiecare stație, astfel încât în noua versiune sunt afișați simultan indicii generali de la toate stațiile, fiind posibilă vizualizarea instantanee a situației globale a calității aerului la nivelul întregii țări. Detaliile legate de fiecare stație, cum ar fi indicii specifici, informațiile despre stație și datele măsurate din ziua curentă și cea anterioară sunt disponibile la un simplu click pe stația reprezentată pe hartă", se arată în comunicatul citat.

Noua interfață este disponibilă publicului pe orice fel de dispozitiv, atât mobil (telefoane, tablete), cât și fix (desktop), adaptându-se la dimensiunile ecranului folosit.

În ceea ce privește extinderea accesului la date și informații pentru public, utilizatorii au posibilitatea de a vizualiza datele istorice începând cu anul 2007 și terminând cu data curentă. Prin selectarea opțiunilor, utilizatorii pot vizualiza simultan sau separat date orare, zilnice sau anuale, de la unul sau mai mulți poluanți, pentru una sau mai multe stații de monitorizare, în orice combinație.

Datele selectate pot fi vizualizate sub formă de grafic sau tabel, sau pot fi exportate sub formă de fișier excel, pdf sau xml.

Monitorizarea calității aerului înconjurător este una dintre obligațiile asumate de România prin Tratatul de aderare la Uniunea Europeană și se realizează în conformitate cu prevederile Legii nr.104/2011 privind calitatea aerului înconjurător, care transpune prevederile legislației europene în vigoare.

Dezvoltarea și optimizarea Rețelei Naționale de Monitorizare a Calității Aerului (RNMCA) este unul dintre obiectivele importante ale Programului pentru monitorizarea și îmbunătățirea calității aerului, asumat prin Programul de guvernare 2017-2020, aprobat de Parlamentul României.

Rețeaua Națională de Monitorizare a Calității Aerului (RNMCA), obiectiv de interes public național, aflată în administrarea Ministerului Mediului, a fost proiectată treptat începând încă din anul 2004 în scopul asigurării monitorizării calității aerului înconjurător, în mod unitar, pe întreg teritoriul țării. Totodată, a fost dezvoltat site-ul www.calitateaer.ro dedicat informării publicului în timp real, privind parametrii de calitate a aerului, monitorizați la stații.

Recent, ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu, declara că Strategia Națională de îmbunătățire a calității aerului este un obiectiv principal pentru instituția pe care o conduce.

"În 2015, pentru că am considerat că rețeaua națională de monitorizare a calității aerului nu funcționează în cele mai bune condiții, că aparatura este destul de veche, reviziile nu erau făcute conform normativelor internaționale, am alocat 35 milioane din banii de la Administrația Fondului de Mediu astfel încât, pe un program al anului 2015-2016, cele 142 de stații de monitorizare a aerului să intre în reparații, astfel încât astăzi situația se prezintă la maniera aceasta", a menționat Gavrilescu.

România deține, în prezent, 142 de stații fixe de monitorizare a calității aerului și 17 stații mobile, dispuse în toată țara prin intermediul Rețelei Naționale de Monitorizare a Calității Aerului.

Rețeaua stațiilor care monitorizează calitatea aerului în municipiul București și județul Ilfov este constituită din opt puncte fixe. Panourile de afișaj, prin care bucureștenii sunt informați în timp real despre calitatea aerului, nu reprezintă același lucru cu stațiile de monitorizare propriu-zise, conform Agenției Naționale pentru Protecția Mediului (ANPM), pe propria pagină de Internet.

Sursa: Agerpress