GIH: Romania ar trebui sa investeasca 237 miliarde de dolari in infrastructura pana in 2040

Data publicarii: 26-07-2017 | Economie

Romania ar trebui sa investeasca 237 miliarde de dolari in infrastructura pana in anul 2040, insa, daca actualele trenduri de cheltuieli continua, va investi doar 226 miliarde de dolari, rezultand un decalaj de investitii de 11 miliarde de dolari, se arata intr-un raport publicat marti de Global Infrastructure Hub, o initiativa sprijinita de G20.

Raportul Global Infrastructure Hub detaliază cât de mult trebuie să cheltuie fiecare țară pentru infrastructură până în 2040, care sunt sectoarele care au nevoie de cele mai mari investiții și cât de departe sunt de acoperirea acestor nevoi pe baza actualelor tendințe de cheltuieli.

De exemplu, în cazul României, raportul GIH susține că România trebuie să investească 62 de miliarde de dolari în infrastructura energetică până în 2040, dar dacă tendințele actuale vor continua, va investi aproximativ 57 de miliarde de dolari, rezultând un decalaj de investiții de 5,8 miliarde de dolari.

La polul opus sunt investițiile în infrastructura de apă, unde, potrivit GIH, România trebuie să investească 18 miliarde de dolari până în 2040 și, dacă actualele tendințe de cheltuieli vor continua, se va apropia foarte mult de suma necesară, rezultând un decalaj de doar 3,9 milioane de dolari.

Un alt sector la care România va înregistra un decalaj semnificativ este infrastructura feroviară, unde, conform GIH, România ar trebui să investească 10 miliarde de dolari până în 2040 dar, potrivit tendințelor actuale, va investi circa 5,9 miliarde de dolari, rezultând un decalaj de 3,6 miliarde de dolari.

La nivel mondial, Global Infrastructure Hub estimează că până în 2040 vor trebui investite în infrastructură 94.000 de miliarde de dolari, însă o cincime din aceste investiții riscă să fie nefinanțate dacă actualele tendințe de cheltuieli continuă. Pentru a acoperi acest deficit de finanțare, conform estimărilor GIH, cheltuielile anuale cu infrastructura trebuie să crească de la 3% din Produsul Intern Brut Mondial până la 3,5%, potrivit Reuters.

"Credem că aceste informații vor fi cruciale pentru guverne și acele organizații care finanțează, planifică și construiesc proiecte de infrastructură în viitor", a declarat directorul general al GIH, Chris Heathcote.

Raportul, care include un studiu amănunțit a 50 de țări și șapte sectoare, a fost elaborat de Global Infrastructure Hub și Oxford Economics.

"Este o analiză comprehensivă și detaliată a necesarului de investiții în infrastructură. Oferă noi date privind chletuielile pe țări și sectoare pe care guvernele și organizațiile de finanțare le-au solicitat", a subliniat Heathcote.

Global Infrastructure Hub, înființat de G20 în anul 2014, vrea să ajute la creșterea oportunităților pentru investiții publice și private în infrastructură la nivel mondial. Inițiativa este finanțată de mai multe guverne printre care cele din Marea Britanie, Australia China, Coreea de Sud și Singapore.

Potrivit GIH, în fiecare an statele lumii trebuie să investească 3.700 miliarde de dolari (echivalentul PIB-ului Germaniei) în infrastructură. Până în 201440, SUA vor avea cel mai mare decalaj de investiții în infrastructură, 3.800 miliarde de dolari, în timp ce China va avea cea mai mare cerere, 28.000 de miliarde de dolari, reprezentând 30% din necesarul global de investiții în infrastructură.

Sursa: Agerpress