Laufer: Viitoarea lege a parteneriatelor public-private va diferentia proiectele locale de cele care au nevoie de aprobarea Guvernului

Data publicarii: 27-07-2017 | Economie

Viitoarea lege a parteneriatelor public-private va diferentia proiectele care se pot implementa pe plan local de cele de anvergura, care au nevoie, intr-adevar, de aprobarea Guvernului, a declarat, miercuri, Ilan Laufer, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat.

Acesta a anunțat că, săptămâna viitoare, ar putea fi lansat în dezbatere publică proiectul de lege pentru parteneriatele public-private.

"Urmează săptămâna viitoare, sper să se întâmple acest lucru, să ieșim în dezbatere publică cu parteneriatul public-privat, cu noul text de lege, simplificat în conformitate cu programul de guvernare și care rezolvă niște probleme majore din textul vechi și care face o diferență între proiecte care se pot implementa pe plan local și proiecte care au nevoie, într-adevăr, de aprobarea Guvernului. Nu cred că este necesar ca un proiect de 10 milioane de euro să treacă de două ori prin Guvern. În schimb, pentru un proiect de 100 de milioane sau miliarde este necesar. Astfel că am reușit să creăm și o diferențiere cu care să ajutăm acest lucru și să permitem autorităților locale să poată executa proiecte de parteneriate public-private care, din punctul nostru de vedere sunt o prioritate", a spus ministrul, prezent la semnarea unui protocol între Asociația Municipiilor din România, Consiliul Național pentru IMM-uri și Asociația Română a Băncilor.

Laufer a arătat că programul Start-Up Nation, prin care firmele nou înființate primesc finanțare de până la 200.000 de lei, a dus la o creștere spectaculoasă a numărului de firme înregistrate în acest an.

"De la începutul anului până pe 15 iulie s-au înființat aproximativ 92.000 de societăți, iar anul trecut se înființaseră 65.000 de societăți comerciale în aceeași perioadă. Cred că faptul că există un program care este promovat dă rezultate în țara noastră. Înseamnă că avem tineri foarte receptivi atunci când vii înspre ei", a arătat Laufer.

Oficialul guvernamental a amintit că există aproape 20.000 de firme care s-au înscris în programul Start-Up Nation, din care 8.600 au fost acceptate la finanțare în acest an. Firmele înscrise solicitau finanțări totale de 3,7 miliarde de lei, în timp ce programul a avut un buget pentru acest an de 1,7 miliarde de lei. În total, cele aproape 20.000 de firme prevăd înființarea a 45.000 de locuri de muncă noi.

Laufer a mai precizat că a promovat programul în peste 35 de județe.

"Am pus punctul pe un aspect foarte important din punctul meu de vedere, acela de educație antreprenorială. Caravana Start-Up Nation nu și-a propus doar să informeze asupra unui program, ci să deschidă o viziune unor tineri și cred că una dintre componentele cele mai importante a fost că am introdus un punctaj suplimentar tinerilor absolvenți de după 2012. Din dosarele acceptate, peste 75% din locurile de muncă nou create urmează să fie ocupate de tinerii absolvenți de după 2012, șomeri sau defavorizați. Deci programul a avut și un impact social major, dar și un impact asupra tinerilor care doresc să ajungă antreprenori", a continuat ministrul.

În schimb, Laufer s-a declarat nemulțumit de activitatea unor incubatoare de afaceri care, în acest moment, nu îndeplinesc principalul rol existențial, de a pregăti o nouă generație de antreprenori, de a le oferi suportul și de a le oferi climatul de a se simți liberi să creeze și să fie "mai puțin preocupați de controale, de birocrație, de managementul care să țină de plăți de facturi, de chirii, de rate la bancă și multe alte chestii de acest fel și asta trebuie să fie o prioritate pentru noi toți".

La rândul său, Florin Jianu, președintele Consiliului Național pentru Întreprinderile Private Mici și Mijlocii din România, a arătat că una dintre temele principale de țară pentru mandatul României a președinția Consiliului European din 2019 ar trebui să fie antreprenoriatul.

"Șapte din zece întreprinzători se autofinanțează, doi întreprinzători apelează la bănci și mai puțin de un întreprinzător apelează la fonduri europene. Mi-aș dori să schimbăm această scară și opt din zece întreprinzători să se finanțeze din partea băncilor, așa cum se întâmplă în țările din vestul Europei și la nivel global", a susținut Jianu, prezent la eveniment.

Asociația Municipiilor din România, Asociația Româna a Băncilor și Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România au semnat, miercuri, un Protocol de colaborare, care are ca scop consolidarea colaborării dintre autoritățile publice locale, mediul de afaceri și domeniul bancar și identificarea de instrumente concrete de sporire a competitivității IMM-urilor și încurajare a spiritului antreprenorial.

Sursa: Agerpress