Samsung anunta un profit trimestrial record gratie vanzarilor de chipuri de memorie si telefoane Galaxy S8

Data publicarii: 27-07-2017 | Economie

Grupul sud-coreean Samsung Electronics a raportat joi o crestere de 88,9% a profitului net in trimestrul al doilea pana la o cifra record de 11.050 miliarde woni (9,92 miliarde dolari), care permite celui mai mare producator mondial de telefoane mobile sa faca uitate arestarea vicepresedintelui companiei si esecul Galaxy Note 7, informeaza AFP.

Cifra de afaceri trimestrială a crescut, la rândul său, cu 19,7% până la 61.000 de miliarde woni. Atât profitul net, cât și veniturile înregistrate de Samsung în perioada aprilie-iunie 2017 sunt cele mai mari raportate vreodată de compania sud-coreeană. Analiștii sunt de părere că aceste rezultate permit Samsung să treacă în fața Apple devenind cea mai profitabilă companie din sectorul tehnologic.

"Pentru moment Samsung și-a depășit rivalii, însă în timp ce profiturile Apple fluctuează foarte puțin cele ale Samsung variază foarte mult în funcție de evoluția prețurilor chipurilor de memorie", a subliniat Greg Roh, analist la HMC Investment Securities.

Aproape 60% din profitul trimestrial raportat de Samsung a fost generat de divizia sa de semiconductori, care a anunțat un profit operațional de 8.000 de miliarde woni (7,2 miliarde de dolari) și vânzări de 17.600 miliarde woni (15,8 miliarde de dolari). Cererea consumatorilor pentru dispozitive mai performante a dus la creșterea prețurilor pentru memoriile DRAM și NAND, o veste bună pentru Samsung care este cel mai mare producător mondial de chipuri de memorie.

De asemenea, Samsung a informat că vânzările de smartphones Galaxy S8 le-au depășit pe cele ale predecesorului Galaxy S7, astfel că divizia de dispozitive mobile a generat un profit operațional de 4.100 miliarde woni (3,7 miliarde de dolari), ușor mai puțin decât în perioada similară a anului trecut dar dublu comparativ cu primul trimestru al acestui an.

Toate aceste rezultate record vin într-un moment în care Samsung trece printr-o perioadă dificilă în condițiile în care vice-președintele Lee Jae-Yong, moștenitorul prezumptiv al grupului, este în arest în așteptarea procesului pentru presupusul său rol într-un scandal de corupție care îl vizează pe fostul președinte sud-coreean Park Geun-hye. La acest scandal se adaugă și eșecul Galaxy Note 7, unul din cele mai costisitoare scandaluri din istoria companiei Samsung, costând compania peste cinci miliarde de dolari.

În luna octombrie a anului trecut, la două luni de la lansarea pe piață a telefonului Galaxy Note 7, grupul sud-coreean Samsung a decis să oprească producția și vânzarea acestui dispozitiv din cauza unor defecte susceptibile să provoace o explozie. Totodată, Samsung a cerut tuturor celor care dețin o "phabletă" (terminal de talie medie între smartphone și tabletă n.r.) Galaxy Note 7 să înceteze imediat să o utilizeze.

Sursa: Agerpress