Numeroase suprafete agricole din tara vor prezenta deficite de umiditate, in urmatoarea saptamana (agrometeo)

Data publicarii: 12-08-2017 | Economie

Mai multe suprafete agricole din Maramures, Crisana, Oltenia, Moldova, Transilvania, Muntenia si Dobrogea vor prezenta deficite de umiditate, iar pe fondul temperaturilor ridicate din aer si de la suprafata solului, procesele biologice ale culturilor agricole vor fi intensificate, arata prognoza agrometeorologica emisa de Administratia Nationala de Meteorologie (ANM), valabila pentru intervalul 12 - 18 august.

Potrivit specialiștilor, lucrările agricole specifice campaniei de vară (recoltare, erbicidări, tratamente fito-sanitare, eliberarea terenurilor de resturile vegetale, arături etc) se vor desfășura, în general, normal.

Din punct de vedere agrometeorologic, prognoza de specialitate relevă că, în cultura neirigată de porumb, rezerva de umiditate în stratul de sol 0-100 cm se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim și optime, în cea mai mare parte a zonelor de cultură.

Deficite de umiditate în sol (secetă pedologică moderată, puternică și local extremă) se vor înregistra în Banat, pe suprafețe extinse din Maramureș, sudul Crișanei, sud-vestul, centrul și estul Olteniei, nordul, local în centrul, estul și sud-vestul Moldovei, sudul, vestul, nordul și centrul Transilvaniei, izolat în nordul Munteniei și în sud-estul Dobrogei.

Astfel, pe fondul temperaturilor ridicate din aer și de la suprafața solului, procesele biologice ale culturilor agricole vor fi intensificate, în special pe terenurile cu o aprovizionare satisfăcătoare cu apă a solului. Pe suprafețele agricole afectate de fenomenul de secetă pedologică, ritmurile de vegetație vor fi forțate, producându-se fenomenul de ofilire temporară și răsucire a frunzelor în orele de amiază, îngălbenirea sau uscarea prematură a acestora, precum și forțări stadiale, notează sursa citată.

În același timp, din prognoza de specialitate reiese că, sub aspect fenologic, floarea-soarelui se va afla la maturitatea în ceară (40-100%) și maturitatea deplină (10-80%), izolat fiind posibilă declanșarea lucrărilor de recoltare. De asemenea, cultura de porumb, funcție de data semănatului și agrotehnica aplicată va parcurge mătăsirea, maturitatea în lapte și ceară (10-100%), precum și izolat începutul maturității depline (10-30%).

La sfecla de zahăr se va continua îngroșarea axei hipocotile, precum și, local, începutul acumulării zaharului în rădăcină, iar la cartof, creșterea tuberculilor, veștejirea vrejilor și recoltarea la soiurile de vară.

Totodată, în majoritatea plantațiilor, speciile pomicole vor parcurge creșterea și coacerea rodului, precum și acumularea zahărului în fructe și recoltarea la speciile de sezon, iar în toate podgoriile, la vița-de-vie, se vor înregistra creșterea boabelor și acumularea zaharurilor, iar la soiurile timpurii de masă se va semnala coacerea în 'pârgă', local fiind posibilă declanșarea recoltării.

În ceea ce privește prognoza meteorologică, în intervalul 12 — 18 august, în ansamblu, va predomina un regim termic al aerului mai ridicat decât în mod obișnuit în cea mai mare parte a țării, chiar deosebit de ridicat în zonele de câmpie.

Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între 14 — 31 grade Celsius în majoritatea regiunilor, abaterile termice pozitive fiind de până la 7 grade. În acest context, maximele aerului se vor situa între 18 și 38 de grade Celsius, pe aproape întreg teritoriul agricol, iar minimele vor fi cuprinse între 9 și 24 de grade Celsius.

În plus, se prognozează ploi locale cu caracter de aversă, dar și torențiale, acestea fiind însoțite de descărcări electrice și intensificări temporare ale vântului, izolat cu aspect de vijelie, îndeosebi în regiunile nordice, vestice și centrale. Local, vor fi condiții de producere a grindinei și se vor înregistra cantități de apă mai însemnate din punct de vedere agricol.

Sursa: Agerpress