Isarescu: Banca Nationala este preocupata de istorie pentru ca este parte fundamentala a culturii generale

Data publicarii: 17-08-2017 | Economie

Banca Nationala este preocupata de istorie pentru ca este parte fundamentala a culturii generale, iar cultura generala este un fundament solid al culturii financiare, a declarat miercuri guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu.

"De ce noi aici la Banca Națională suntem preocupați de istorie? Este o întrebare bună. Pentru că istoria este parte fundamentală a culturii generale, iar cultura generală este un fundament solid al culturii financiare care se înscrie în atribuțiile Băncii Naționale", a precizat Isărescu la dezbaterea asupra lucrării "Istoria restaurării Bisericii Episcopale de la Curtea de Argeș (1863-1886)", autor fiind prof.ing. Nicolae Șt. Noica.

Acesta a precizat că la Banca Națională este cultivată istoria prin mai multe canale, dar două au semnificații mai puternice: lansarea de emisiuni numismatice dedicate unor evenimente din istoria națională și dezbaterea de cărți sau lucrări de referință.

Isărescu a menționat faptul că instituția a lansat miercuri, în circuitul numismatic, un set de trei monede (din aur, argint și tombac cuprat) și o monedă din tombac cuprat, dedicate împlinirii a 500 de ani de la sfințirea bisericii mânăstirii Curtea de Argeș.

Guvernatorul BNR a făcut referire la o povestire din cadrul lucrării dezbătute referitoare la organizarea de licitații.

"Mă opresc la un simplu detaliu, ca să zic așa, o simplă povestire. Noica spune despre licitațiile care se țineau atunci. Ca și acum, toate erau cu cântec. Au fost câștigate precum licitațiile privind acoperișul. Acoperișul a fost câștigat de o firmă străină. Am înțeles că au apărut contestații, contestatarii mai ales din țară. Și s-a contestat puternic, nu numai tabla de pe acoperiș, ci întreaga lucrare. Dânsul spune cam așa: furioși că au pierdut licitațiile și nu ținea cu străinii, că nu ține cu străinii spune un adevăr, au tunat și fulgerat că restaurarea va fi eliminat semnificațiile artei bizantine, înlocuite cu accente reci, occidentale. Dar cu toate criticile protestatarilor, îndreptățite sau neîndreptățite, măreția arhitecturală și bogăția monumentală este prezentă. E ceea ce vedem în prezent la Curtea de Argeș", a precizat Mugur Isărescu.

Sursa: Agerpress