Mario Draghi nu va face comentarii legate de politica monetara a BCE la reuniunea de la Jackson Hole

Data publicarii: 17-08-2017 | Economie

Presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, nu va oferi noi indicii cu privire la directia politicii monetare a BCE la reuniunea guvernatorilor bancilor centrale care va fi organizata la Jackson Hole, SUA, la finele acestei luni, au declarat, miercuri, pentru Reuters, doua surse din interiorul institutiei.

Un purtător de cuvânt de la BCE a precizat că Mario Draghi se va concentra pe tema reuniunii, promovarea unei economii mondiale dinamice, în intervenția sa care este programată să aibă loc în data de 25 august. Sursele citate de Reuters au adăugat că Draghi vrea să se abțină de la orice comentarii cu privire la politica BCE până la toamnă, așa cum s-a convenit la ultima reuniune a consiliului guvernatorilor din luna iulie.

Unii investitori sperau că Mario Draghi va profita de reuniunea de la Jackson Hole pentru a relansa dezbaterea cu privire la reorientarea politicii monetare a BCE având în vedere creșterea economică solidă și scăderea șomajului din ultima perioadă.

"Cei care se așteaptă la un mare discurs cu privire la politica monetară se înșală", a declarat una dintre surse. O altă sursă a dezvăluit că, la reuniunea din luna iulie, Mario Draghi a declarat că va respecta decizia consiliului guvernatorilor de a suspenda discuțiile publice cu privire la politica monetară până la toamnă.

În 2014, ultima dată când Draghi a ținut un discurs la reuniunea de la Jackson Hole, considerată cea mai importantă reuniune a guvernatorilor băncilor centrale din întreaga lume, italianul a pus bazele pentru programul de relaxare cantitativă derulat ulterior de BCE.

Potrivit Reuters, este posibil ca Draghi să fi decis să nu profite de reuniunea din acest an de la Jackson Hole, pentru că la o conferință similară care a avut loc la Sintra, Portugalia, piețele au interpretat discursul său într-un mod diferit decât se aștepta președintele BCE, provocând turbulențe pe piață.

Programul de achiziții de active al BCE ar urma să expire la finele acestui an, însă luna trecută consiliul guvernatorilor a decis să amâne discuțiile cu privire la pașii următori până în perioada septembrie-decembrie.

Sursele citate de Reuters susțin că luna octombrie este cea mai probabilă dată pentru o decizie importantă, având în vedere datele statistice care urmează a fi date publicității în perioada următoare.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: