Productia de porumb a Romaniei ar urma sa scada cu 4% anul acesta din cauza caniculei

Data publicarii: 18-08-2017 | Economie

Productia de porumb a Romaniei ar urma sa scada cu 4% anul acesta din cauza temperaturilor extrem de ridicate de la mijlocul lunii iulie inregistrate in vestul si sud-vestul tarii, chiar daca suprafata cultivata a fost mai mare comparativ cu anul trecut, se arata intr-un raport al firmei de consultanta UkrAgroConsult.

Producția estimată și productivitatea medie vor fi în linie cu media înregistrată în România în ultimii cinci ani, apreciază UkrAgroConsult.

România are cea mai mare suprafață cultivată cu porumb din UE, dar este al doilea producător de porumb, în urma Franței.

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a informat că seceta evoluează în vestul și sud-vestul țării deoarece ploile nu pot compensa temperaturile extrem de ridicate. Deficitul de precipitații și temperaturile extrem de ridicate va persista în aceste regiuni în august și în septembrie.

Analiștii UkrAgroConsult se așteaptă ca exporturile în sezonul 2017/2018 să fie mai ridicate, în pofida revizuirii în scădere a estimărilor privind producția de porumb.

Conform datelor Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) din noiembrie 2016, recolta de porumb boabe de anul trecut, de 8,47 de milioane de tone, s-a diminuat ușor față de 2015, cu doar 5,6%, în pofida secetei înregistrate în vară, dar a scăzut cu aproape 25% în raport cu producția record din 2014 de 11,3 milioane de tone.

Pentru 2015 a fost raportată o producție totală de porumb de 8,98 milioane de tone.

Sursa: Agerpress