ASF a sanctionat membrii Consiliului de Supraveghere de la SIF Transilvania, precum si angajati care nu ar fi colaborat la control

Data publicarii: 22-08-2017 | Economie

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a atentionat SIF3 Transilvania cu privire la lista persoanelor cu acces la informatiile privilegiate, a cerut amendarea unor membri ai Consiliului de Supraveghere, precum si a unor angajati care nu au colaborat in cadrul unui control, se arata intr-un anunt publicat pe site-ul Bursei de Valori Bucuresti (BVB).

ASF a făcut un controlul inopinat la SIF Transilvania în perioada 16 — 22 februarie 2017, ce a avut ca tematică "verificarea respectării prevederilor legale și statutare referitoare la organizarea și funcționarea Consiliului de Supraveghere și a Directoratului, precum și a punerii în aplicare a Deciziilor emise de către ASF", prin care se atenționează SIF Transilvania cu privire la lista persoanelor cu acces la informațiile privilegiate și reprezentarea societății prin semnătura unui membru al directoratului, însoțită de cea a conducătorului structurii organizatorice de resort.

De asemenea, conform sursei citate "se instituie în sarcina SIF Transilvania un plan de măsuri de remediere și sancționarea cu 10.000 lei unei părți a membrilor Consiliului de Supraveghere, în persoana lui Szabo Ștefan, Carapiti Dumitru, Lutac Gheorghe și Mihalcea Petru, sancționarea cu aceeași sumă a lui Mihai Fercală, sancționarea cu 11.000 lei a lui Iulian Stan, vicepreședinte executiv/director general adjunct, sancționarea cu 5.000 lei a șase salariați funcționari și conducători ai unor structuri funcționale ale societății și cu 2.000 lei a lui Marius-Adrian Moldovan, fost vicepreședinte executiv/director general adjunct".

ASF a sancționat membrii Consiliului de Supraveghere pentru că nu au acceptat concluziile Deciziei ASF nr. 1995/12.10.2016 și au acordat, în aceste condiții, un nou mandat de membru al directoratului SIF Transilvania lui Mihai Fercală și i-au permis acestuia să participe la două ședințe ale Consiliului de Supraveghere.

"Reamintim că ASF, prin Decizia nr. 208/10.02.2017, a revocat Decizia nr. 1995/2016 și l-a avizat pe Mihai Fercală în calitate de membru al directoratului SIF Transilvania prin Avizul nr. 51/23.02.2017 (Rapoartele curente nr. 1106/13.02.2017; nr. 1452/23.02.2017 și nr. 2656/07.04.2017), iar efectul juridic al Deciziei nr. 208/2017 este acela că Decizia nr. 1995/2016 este desființată de la data adoptării acesteia. Mihai Fercală a fost sancționat pentru pretinsa exercitare de atribuții specifice calității de membru al directoratului în perioada supusă controlului. Iulian Stan a fost sancționat motivat de faptul că a exercitat calitatea de înlocuitor al președintelui director general fără a fi desemnat în acest sens și notificat la ASF în cadrul mandatului început în data de 20 aprilie 2016, pentru pretinsa necolaborare cu echipa de control în ceea ce privește primirea de sarcini de serviciu sau furnizarea de informatii de natură profesională lui Mihai Fercală, precum și pentru că nu a făcut dovada transmiterii la ASF a înregistrării componenței Directoratului avizat prin Avizul ASF nr. 264/12.10.2016 în termen de 90 de zile de la data emiterii actului. Pentru acest ultim motiv a fost sancționat și Marius Adrian Moldovan", se arată în document.

Conform acestuia, notificarea ASF privind înlocuitorul președintelui directoratului a fost realizată în data de 24 aprilie 2014, iar înregistrarea la Oficiul Registrului Comerțului de pe lângă Tribunalul Brașov a componenței Directoratului SIF Transilvania s-a realizat în conformitate cu actele administrative individuale emise de ASF privind membrii Directoratului.

"Sancționarea salariaților societății a fost motivată pentru pretinsa necolaborare cu echipa de control în sensul că nu au recunoscut primirea unor sarcini de serviciu de la Mihai Fercală în perioada controlată. În aceste condiții, pentru protejarea intereselor societății, persoanele sancționate cât și SIF Transilvania vor întreprinde toate demersurile legale necesare contestării acestor acte administrative individuale. Printr-o informare ulterioară, directoratul SIF Transilvania va explicita natura și motivația reală a sancțiunilor respective", informează SIF Transilvania.

Sursa: Agerpress