Fondul Proprietatea dezaproba intentia autoritatilor de slabire a guvernantei corporative la Nuclearelectrica

Data publicarii: 23-08-2017 | Economie

Normele guvernantei corporative ar putea fi incalcate dupa intentia Ministerului Energiei de a introduce pe ordinea de zi a Adunarii Generale a Actionarilor Nuclearelectrica din 24 august a doua noi puncte, prin care se propune un alt consiliu interimar cu contracte de mandat modificate pentru a fi cat mai permisive, si care elimina dispozitiile privind confidentialitatea, atrag atentia reprezentantii Fondului Proprietatea (FP), intr-un comunicat de presa, transmis marti AGERPRES.

"Fondul Proprietatea își exprimă dezaprobarea categorică, precum și îngrijorările majore în privința celor două noi puncte propuse de către Ministerul Energiei pe ordinea de zi a Adunării Generale a Acționarilor Nuclearelectrica, programată pe 24 august 2017. Ambele puncte se află în contradicție flagrantă cu normele guvernanței corporative și este de așteptat să aibă un impact negativ asupra performanței Nuclearelectrica, precum și asupra valorii acțiunii acestei companii listate la bursă", se arată în comunicatul citat.

Potrivit Fondului, Consiliul de Supraveghere interimar al Nuclearelectrica urmează să fie schimbat cu un alt Consiliu cu mandat scurt de patru luni, "în ciuda faptului că data expirării mandatului membrilor Consiliului actual era cunoscută de toți acționarii de luni întregi". "Compania are nevoie urgentă de un Consiliu de Supraveghere puternic, responsabil, cu mandat pe durată completă, pentru a ajuta la gestionarea provocărilor și oportunităților cu care se confruntă Nuclearelectrica", notează sursa citată.

Oficialii companiei de investiții susțin, de asemenea, că în ceea ce privește contractele de mandat propuse pentru noul Consiliu interimar, acestea sunt revizuite, fiind eliminate obligații cheie ale membrilor Consiliului, care făceau parte din contractele de mandat anterioare.

"Potrivit noilor contracte, membrii Consiliului nu mai pot fi trași la răspundere pentru încălcarea obligațiilor de neconcurență, permițând, astfel, conflicte de interes flagrante. Mai mult, ei nu mai sunt obligați sa păstreze confidențialitatea informațiilor obținute în calitate de membru al Consiliului de Supraveghere al Nuclearelectrica. În opinia Fondului, aceasta situație sporește în mod vizibil riscul unor potențiale practici de corupție și abuzive la Nuclearelectrica. În plus, pune în pericol performanța companiei, deoarece poate influența valoarea acțiunilor companiei cotate la bursă, precum și încrederea investitorilor în viitorul companiei datorită lipsei de responsabilitate și transparență", atrag atenția reprezentanții FP.

În același context, Johan Meyer, Co-CEO și Co-Manager de Portofoliu al Fondului Proprietatea, a comentat: "Având în vedere repetarea situației similare de la Hidroelectrica, efectuarea unor modificări nocive la contractele de mandat ale membrilor Consiliilor pare să fie o practică comună a Ministerului Energiei. Încă o dată, un alt consiliu interimar cu contracte de mandat modificate pentru a fi cât mai permisive, care îngăduie membrilor Consiliului să-și păstreze poziții similare în alte companii energetice, inclusiv concurente, și care elimină dispozițiile privind confidențialitatea, pare să fie modalitatea Ministerului Energiei de a se abate de la legislația privind guvernanța corporativă și de a urmări probabil alte interese. Această situație ridică îngrijorări serioase cu privire la responsabilitatea membrilor Consiliilor din sectorul energetic de a acționa în interesul companiei și de a nu-și folosi pozițiile de conducere în companii, precum Nuclearelectrica și Hidroelectrica pentru a deservi alte interese decât cele ale companiilor respective.

Lansat în decembrie 2005, Fondul Proprietatea ('Fondul') a fost creat pentru despăgubirea cetățenilor români ale căror proprietăți au fost confiscate de fostul regim comunist. În urma licitației internaționale anunțate în decembrie 2008, Franklin Templeton Investments a preluat oficial rolul de manager de investiții și administrator unic al Fondului pe 29 septembrie 2010.

Fondul este o companie de investiții de tip închis ce se tranzacționează pe Bursa de Valori București, începând din 25 ianuarie 2011.

Franklin Resources, Inc.este o organizație globală de management al investițiilor care operează sub denumirea Franklin Templeton Investments. Franklin Templeton Investments furnizează soluții globale și locale de management al investițiilor pentru clienți de retail, instituționali și fonduri suverane în peste 180 de țări.

Nuclearelectrica a realizat un profit net de peste 133,7 milioane lei, în primul semestru din acest an, în creștere de 76 de ori comparativ cu perioada similară din 2016, conform unui raport transmis, pe 11 august, Bursei de Valori București (BVB).

Pe data de 24 august va avea loc Adunarea Generală Ordinară a Acționarilor Nuclearelectrica, unde se va alege un nou Consiliu de Administrație provizoriu cu un mandat de patru luni. Aceasta, deși actualul Consiliu de Supraveghere fusese ales în luna aprilie tot cu un mandat provizoriu de patru luni, urmând să fie demarate procedurile de selecție a noi administratori cu mandat întreg de patru ani, în conformitate cu ordonanța privind guvernarea corporativă în companiile de stat.

AGOA îi va revoca pe actualii administratori, respectiv Ionuț Mișa (care a demisionat după ce a fost numit ministru al Finanțelor), Eva Georgeta Andreas, Cristian-Romulus Anton, Cristian Gentea, Iulian-Robert Tudorache, Elena Popescu, ca urmare a expirării mandatelor la 26 august.

Sursa: Agerpress