Voinea (BNR): Colectarea taxelor trebuie imbunatatita; trebuie corelat efortul de colectare cu incasarile asteptate

Data publicarii: 01-09-2017 | Economie

Colectarea taxelor trebuie imbunatatita in Romania, iar un element esential al politicii fiscale care ne lipseste este globalizarea veniturilor insotita de deduceri, a declarat Liviu Voinea, viceguvernator al Bancii Nationale a Romaniei (BNR), la Reuniunea Anuala a Diplomatiei Romane.

"Trebuie îmbunătățită colectarea taxelor. Noi avem aproximativ 33% din PIB în anii buni venituri bugetare, fiscale și nefiscale. UE are 46-47%, acolo e media. Încadrându-ne în deficit avem cheltuieli bugetare de 35-36% din PIB. Europa are 48-49% din PIB. Când facem comparație referitoare la cât se cheltuie pentru sănătate, educație, corect este să le facem, dacă vrem să vedem o corectă distribuție, din totalul cheltuielilor. Avem aceeași structură a cheltuielilor pentru sănătate sau educație din total cheltuieli ca și partenerii noștri din zona euro, însă ei colectează mult mai mult. Aici nu este vorba despre nivelul taxelor, ci de capacitatea de implementare. Un element esențial al politicii fiscale care ne lipsește este globalizarea veniturilor însoțită de deduceri. Trebuie corelat efortul de colectare cu încasările așteptate", a spus Voinea.

Potrivit acestuia, dacă nu cresc încasările, atunci rămânem prizonierii cheltuielilor fixe care reprezintă aproximativ 80% din total cheltuieli la buget și nu avem mult loc de a crește.

"S-a discutat despre arieratele de la companiile de stat, pierderile lor, dar ele reprezintă 10% din pierderile din economie. 90% din pierderile din economie vin de la sectorul privat. Avem anul trecut 216.000 de companii cu capital majoritar privat care au înregistrat pierderi. În total avem 268.516 de companii care au capital negativ pentru că pierderea mănâncă din capital în toate sectoarele, cu excepția sectorului bancar. Aceste companii au capital negativ. Desigur că aceasta pune o problemă reală în sectorul companiilor nefinanciare. Trebuiesc eliminate barierele de ieșire de pe piață și trebuie îmbunătățită cultura plății pe toate palierele economiei", a mai arătat viceguvernatorul BNR.

Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) în colaborare cu Ministerul Afacerilor Externe a organizat joi Reuniunea Anuală a Diplomației Române (RADR), cu tema ''O lume în schimbare: Mizele politicii externe a României''.

La eveniment au participat Mihai Daraban, președintele CCIR, Teodor Meleșcanu, ministrul Afacerilor Externe, Liviu Voinea, viceguvernator al Băncii Naționale a României, și Ilan Laufer, ministru pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: