Strategikon, partener in exercitiul Vigorous Warrior2017 al Centrului de Excelenta NATO pentru Medicina Militara

Data publicarii: 06-09-2017 | Economie

Think tankul Strategikon face parte din exercitiul Vigorous Warrior 2017 al Centrului de Excelenta NATO pentru Medicina Militara, care se desfasoara in perioada 3-19 septembrie, la Lehnin, in Germania.

Conform unui comunicat remis AGERPRES, exercițiul Vigorous Warrior 2017 va antrena și evalua interoperabilitatea și manevrabilitatea sistemului de sprijin medical al NATO și al Națiunilor partenere, inclusiv capacitatea de reacție la un posibil incident biologic într-un context militar civil, pentru ca acesta să fie pregătit să ofere sprijin medical Operațiunilor Multinaționale.

"Pe măsură ce securitatea euro-atlantică se confruntă cu provocări din ce în ce mai complexe, toți actorii politici, civili și militari relevanți trebuie să-și facă vocile auzite pentru ca Alianța să fie pregătită pentru pașii următori. Pentru a ne asigura că Alianța rămâne o comunitate incomparabilă a libertății, păcii, securității și valorilor comune, NATO trebuie să continue să-și îndeplinească rolul în gestionarea crizelor. Trebuie să fie dezvoltată o relație stabilă între Alianță și actorii societății civile, care au expertiza necesară pentru a sprijini planificarea și formarea forțelor NATO, precum și gestiunea eficientă a unei crize, fie că vorbim despre scenarii sau despre situații reale", se menționează în comunicat.

În noiembrie 2016, Centrul de Excelență NATO pentru Medicină Militară (NATO MILMED COE) și Strategikon au stabilit un parteneriat pentru dezvoltarea scenariului politic al Exercițiului Vigorous Warrior 2017, desfășurat de MILMED COE. Acest scenariu politic plasează sprijinul medical într-un context internațional mai larg, luând în considerare natura schimbătoare a mediului de securitate din spațiul euro-atlantic.

"Strategikon și NATO MILMED COE consideră că baza pentru o colaborare de succes este misiunea comună de a găzdui dialogul și cooperarea transnațională în scopul promovării păcii, securității și prosperității, precum și recunoașterea comună ca o abordare cuprinzătoare din punct de vedere civil, politic și militar este necesară pentru a gestiona eficient crizele și pentru a maximiza coerența și eficiența eforturilor internaționale cumulate, după cum se face referire și în cadrul Conceptului Strategic NATO din 2010 și Declarației Summit-ului de la Wales, din 5 septembrie 2014. Pe parcursul ultimului an ne-am bucurat de o relație profund colaborativă cu partenerii noștri. Suntem onorați să fim parte din eforturile de consolidare a apărării colective a NATO și de sporire a nivelului de promptitudine a Aliaților. Salutăm șansa de a fi parte din Controlul Exercițiului Vigorous Warrior 2017 și urăm mult succes tuturor celor implicați în pregătirea unui efort de asemenea amploare", a declarat Eugen Valeriu Popa, vicepreședinte și coordonator al Departamentului de securitate internațională în cadrul Strategikon.

Centrul de Excelență NATO pentru Medicină Militară (MILMED COE) este singurul centru multinațional ce abordează subiectul medicinei militare la nivel internațional, în regim permanent. MILMED COE este desemnat de către șefii Serviciilor de Medicină Militară din cadrul NATO (COMEDS) pentru a funcționa drept centru de gestiune a informațiilor în domeniul medicinei militare, având un rol central în politicile de instruire medicală din cadrul NATO și acționând activ pentru a optimiza interoperabilitatea procesului de sprijin medical în cadrul Alianței și în afara sa.

Strategikon, primul think tank român de limba engleză, cu conexiuni globale, își propune să promoveze dialogul dintre factorii de decizie și mediul academic, oferind soluții de politici publice în materie de Securitate Internațională, Afaceri Europene și Bună Guvernare.

Sursa: Agerpress