Romania, locul secund in UE la cresterea comertului cu amanuntul in luna iulie

Data publicarii: 06-09-2017 | Economie

Volumul comertului cu amanuntul in Romania a crescut cu 8,8% in luna iulie 2017, comparativ cu aceeasi luna a anului 2016, o crestere mai mare in randul statelor membre ale Uniunii Europene fiind inregistrata doar in Slovenia (10%), arata datele publicate, marti, de Oficiul European de Statistica (Eurostat).

În zona euro, comerțul cu amănuntul a crescut cu 2,6% în ritm anual, în timp ce în Uniunea Europeană s-a înregistrat un avans de 2,7%. Comerțul cu amănuntul în UE 28 a fost influențat de faptul că vânzările de produse non-alimentare au crescut cu 4%, în timp ce vânzările de alimente, băuturi și țigări s-au majorat cu 1,4%, iar vânzările de combustibili au crescut cu 1,2 %.

În luna iulie 2017, comparativ cu luna iunie 2017, comerțul cu amănuntul în România a înregistrat o creștere de 1,2%, o creștere mai mare fiind înregistrată doar în Slovenia (1,4%). Comerțul cu amănuntul, de la o lună la alta, a scăzut cu 0,3% în zona euro și cu 0,2% în UE 28, în principal ca urmare a faptului că vânzările de combustibili s-au redus cu 0,6%, în timp ce vânzările de alimente, băuturi și țigări au înregistrat o scădere de 0,2%.

În cazul României, Institutul Național de Statistică (INS) a informat anterior că în luna iulie 2017 volumul cifrei de afaceri din comerțul cu amănuntul (cu excepția comerțului cu autovehicule și motociclete) față de luna precedentă a crescut atât ca serie brută, cu 7,2%, cât și ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, cu 1,2%. Față de luna corespunzătoare a anului precedent, volumul a crescut atât ca serie brută, cu 10,1%, iar ca serie ajustată sezonier cu 8,2%.

Sursa: Agerpress