Aplicatia Inovagria Meteo ofera fermierilor informatii despre vreme si prognoze agrometeorologice pentru 9,95 euro/an

Data publicarii: 07-09-2017 | Economie

Fermierii romani - si nu numai ei - vor putea beneficia pentru suma de 9,95 euro/an de informatii utile despre starea vremii si prognoze agrometeorologice din orice locatie din Romania, cu ajutorul aplicatiei Inovagria Meteo, lansata miercuri de Administratia Nationala de Meteorologie (ANM) si Siveco Romania.

"Este nevoie de acest tarif pentru întreținerea aplicației și a transmisiei de date și îmbunătățirea din punct de vedere tehnic. Datele sunt venite de la cele 160 de stații meteo din cadrul ANM, iar modelul este de 35.000 de puncte de grilă, în toată țara, astfel încât acuratețea datelor meteorologice elaborate în cadrul modelului de prognoză să acopere foarte multe localități. Astfel, fiecare utilizator, indiferent unde se află, poate beneficia de informații utile de prognoză, din oră în oră, pentru 9,95 euro pe an pentru orice locație pe care și-o dorește din România", a declarat, miercuri, directorul general al Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), Elena Mateescu, într-o conferință de presă.

În ceea ce privește dezvoltarea ulterioară, Mateescu susține că va exista și o componentă de sezon a acestei aplicații, cu o actualizare în fiecare zi de luni, pentru următoarele două săptămâni.

"În ceea ce privește dezvoltarea ulterioară, am venit și cu o componentă de sezon, luăm în considerare prognoza, cu o actualizare în fiecare zi de luni, pentru următoarele două săptămâni, pentru că ne dorim ca fermierul să poată să își planifice utilajele pentru următoarele două săptămâni sau când să își declanșeze perioada de însămânțare optimă, în funcție de evoluția datelor meteorologice", a spus Mateescu.

Prezentă la eveniment, ministrul Mediului, Grațiela Leocadia Gavrilescu, a declarat că acesta soft este extraordinar de important pentru toți producătorii agricoli din România, pentru că vor putea să vadă pe telefon exact care este starea vremii, astfel încât să poată să prevină orice eveniment ce ar putea aduce pagube.

"Cred că este un program, un soft extraordinar de important pentru toți producătorii agricoli. Proiectul, care a fost implementat de ANM și de firma Siveco, este valabil pentru toți cei care au activități în domeniul agriculturii, fie că sunt crescători de animale, fie că sunt la munca pe câmp. Este important că au posibilitatea, având aplicația pe telefon, să vadă exact care este starea vremii, astfel încât să poată preveni orice eveniment care ar putea duce la pagube în propria desfășurare de activitate agricolă", a spus Gavrilescu.

Întrebată de ce nu s-a putut realiza până acum o astfel de aplicație, ministrul a răspuns: "Dezvoltarea IT-ului din ultima perioadă este cea care ne-a ajutat".

"Dacă acum 20 de ani IT-ul avea aceeași rapiditate în dezvoltare, bineînțeles, cred că de acum 20 de ani aveam parte de această aplicație, dar, după cum vedeți, niciodată nu este târziu", a spus ministrul Mediului.

La rândul său, Doina Binig, vicepreședinte strategie Siveco România, a subliniat că Inovagria Meteo este doar o componentă a aplicației informatice Inovagria, compania dezvoltând de mai bine de zece ani aplicații informatice pentru sectorul agricol.

"Munca colegilor mei de la Siveco a făcut ca să putem lansa astăzi componenta Meteo a aplicației informatice Inovagria. Siveco dezvoltă de peste 10 ani aplicații informatice pentru sectorul agricol și de mai bine de doi ani am început să investim într-o platformă performantă pe care am lansat-o în cadrul Indagra anul trecut. (...) Această platformă este sută la sută românească și integrată, are o serie de module cum ar fi rotația culturilor, registrul electronic al animalelor, gestionarea contractelor de arendă, practic oferă sprijin fermierilor în managementul operațional al fermelor. Practic, cu un singur click, utilizatorii vor avea informații din oră în oră, prognoza pe trei zile, rezerva de apă și deficitul de apă din sol pentru fiecare locație, buletin agro la nivel regional istoric meteorologic, dar și indicatorii de risc pentru fermieri", a spus vicepreședintele Siveco.

Aplicația poate fi descărcată gratuit de pe Google Play și utilizată timp de o săptămână, respectiv până pe 14 septembrie.

Aplicația Inovagria oferă utilizatorilor acces, de oriunde și oricând, la o serie de date meteo și agrometeo importante, precum: condițiile meteo pentru orice loc din România, prognoza meteo specializată pentru următoarele 24 de ore și pe 3 zile pentru orice locație din România, temperatura aerului și a solului, dar și minima și maxima zilei, cantitatea de precipitații, umiditatea aerului și umiditatea solului, presiunea atmosferică, viteza vântului și rafala maximă a vântului, rezerva de apă din sol pentru cultura de grâu și porumb și buletinul agrometeorologic, avertizări imediate de vreme severă la nivel de localitate, fenomene de risc, istoric meteorologic pentru fiecare stație meteo.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: