Ministrul Mediului: Rafinariile vor trebui sa achizitioneze pe cheltuiala lor statii de monitorizare a aerului

Data publicarii: 08-09-2017 | Economie

Rafinariile vor trebui sa achizitioneze pe cheltuiala lor statii de monitorizare a aerului, iar rezultatul masuratorilor va fi transmis Agentiei de Protectie a Mediului, dar si cetatenilor, a anuntat ministrul Mediului, Gratiela Gavrilescu, care s-a intalnit joi cu operatorii instalatiilor de rafinare a petrolului si a gazului din judetul Prahova.

De asemenea, ministrul Mediului le-a propus operatorilor să încheie un parteneriat cu Administrația Națională de Meteorologie, astfel încât agenții economici să cunoască prognozele cu până la 3 zile în avans, iar rafinăriile să își diminueze procesul tehnologic în conformitate cu presiunea tehnologică și circulația curenților de aer.

''Așa cum am promis cu prilejul întâlnirii de lucru pe care am avut-o, la Ploiești, pe 25 august, cu autoritățile județene și locale, pe teme de mediu și în special pe cea a calității aerului, astăzi, am convocat, la sediul Ministerului, factorii de decizie din rafinării pentru A rezolva problemele identificate. (...) Am propus celor prezenți o serie de măsuri realiste și eficiente, prin aplicarea cărora vom realiza ceea ce ne dorim cu toții: un aer mai curat și mai puțin disconfort pentru cetățeni. În principiu, este vorba despre achiziționarea, pe cheltuiala rafinăriilor, a unor stații de monitorizare proprii, rezultatul măsurătorilor acestora fiind destinat atât transmiterii către Agenția de Protecție a Mediului, cât și, printr-un sistem agreat, cetățenilor, pentru ca aceștia să afle, în timp util, informațiile care îi interesează. Dar cum nu monitorizarea este o problemă, pentru că Ploieștiul deja beneficiază de opt puncte de monitorizare din care două — mobile, le-am propus operatorilor să încheie un parteneriat cu Administrația Națională de Meteorologie, astfel încât agenții economici să cunoască prognozele cu până la 3 zile în avans, iar rafinăriile să își diminueze procesul tehnologic în conformitate cu presiunea tehnologică și circulația curenților de aer pentru a se putea realiza o dispersie care să nu creeze disconfort", a declarat viceprim-ministrul și ministrul Mediului, Grațiela Leocadia Gavrilescu, citată într-un comunicat al Ministerului Mediului remis AGERPRES.

În context, ministrul Mediului a precizat că toate acestea sunt doar "prime măsuri", înaintea celor obligatorii, pe care rafinăriile le vor avea de întreprins din 2018, pentru a li se putea revizui autorizația de funcționare, conform directivelor europene specifice.

"De la această dată, operatorii vor fi obligați să își colecteze fugitivele și să le dirijeze la coș și, de asemenea, să își monitorizeze mirosurile rezultate în urma procesului tehnologic. (...) Dincolo de aceste aspecte de ordin tehnic, le-am cerut, însă, invitaților de astăzi să își schimbe și modul de comunicare, atât cu Ministerul și autoritățile locale de mediu și primării, cât și cu cetățenii și chiar comunicarea între dumnealor", a mai spus Gavrilescu.

Ministrul Mediului a mai vorbit și despre situațiile de avarie, care trebuie asumate într-un mod transparent, subliniind totodată că "a da vina pe un alt operator nu este o soluție".

La întâlnirea desfășurată joi la Ministerul Mediului au participat reprezentanți ai companiilor Petrotel Lukoil, Rompetrol Rafinărie, Rafinăria Astra Română, OMV Petrom, KPMG, precum și reprezentanții ai instituțiilor din subordinea ministerului.

Sursa: Agerpress