Compania Nationala Aeroporturi Bucuresti, profit de 33,7 milioane de euro in semestrul I, in crestere cu 21,3%

Data publicarii: 08-09-2017 | Economie

Compania Nationala Aeroporturi Bucuresti (CNAB) a realizat un profit net de 33,67 milioane de euro, in primul semestru din acest an, in crestere cu 21,3%, comparativ cu perioada similara din 2016, se arata intr-un document al CNAB, transmis mai multor investitori invitati la Bucuresti de Fondul Proprietatea.

Veniturile din activitățile aeronautice au depășit 77,7 milioane euro, fiind mai mari cu 18,3%, iar cele non-aeronautice de 31,05 milioane euro, în urcare cu 22,16%. Un procentaj de 76% din veniturile aeronautice reprezintă taxele pasagerilor. În ceea ce privește veniturile din sectorul non-aeronautic, cea mai mare parte este reprezentată de retail cu o pondere de 62%, din total.

Rata de ocupare pe partea de retail era de 97%, în primul semestru.

Compania Națională Aeroporturi București (CNAB) intenționează să construiască un nou terminal pe Aeroportul Internațional Henri Coandă, în valoare de 818,5 milioane euro, care va dubla capacitatea de traficului de persoane, au anunțat, miercuri, reprezentanți ai companiei, într-o întâlnire cu mai mulți investitori aduși de Fondul Proprietatea.

"Această sumă nu include și exproprierile care trebuie făcute. Intenționăm să începem lucrările în 2022, iar terminalul va fi gata în trei ani de la începerea acestora", au precizat reprezentanții CNAB.

Potrivit acestora, noul terminal urmează a avea 25 de noi porți de îmbarcare și 56 locuri de parcare.

Conform datelor prezentate, în primul semestru din acest an, 55% dintre pasageri au fost femei și 45% bărbați, iar 86% au călătorit în UE. Segmentul persoanelor care au călătorit la clasa economic a scăzut de la 94%, în primul semestru din 2016, la 91%, în S1 2017, în timp ce segmentul de business a înregistrat o creștere de la 3%, la 7%. Restul de 2% reprezintă clasa I.

Pe primul loc în clasamentul celor mai solicitate companii aeriene care operează pe Aeroportul Internațional Henri Coandă (Otopeni) s-a aflat Wizz Air, în primul semestru din acest an, cu 1,5 milioane pasageri, urmată de Blue Air cu 1 milion, TAROM, cu 0,9 milioane, Ryanair tot cu 0,9 milioane și Lufthansa cu 200.000.

Aeroportul Otopeni a avut anul trecut un trafic de pasageri de 10,99 milioane persoane, iar în acest an, conform oficialilor companiei, va depăși Budapesta, care anul trecut a avut 11,43 milioane.

Compania Națională Aeroporturi București a fost înființată prin fuziunea dintre Compania Națională "Aeroportul Internațional Henri Coandă — București" SA și Societatea Națională "Aeroportul Internațional București Băneasa — Aurel Vlaicu" SA.

CNAB și-a început activitatea în data de 5 februarie 2010. Capitalul social înregistrat este de 143.772.150 lei. Structura acționariatului companiei este: 80% acțiuni deținute de statul român, reprezentat de Ministerul Transporturilor, și 20% acțiuni deținute de Fondul Proprietatea.

Sursa: Agerpress