Autoritatile propun la rectificare o suplimentare a cheltuielilor ca urmare a modificarii proiectiei de crestere a economiei

Data publicarii: 09-09-2017 | Economie

Autoritatile propun la prima rectificare din acest an o suplimentare a cheltuielilor ca urmare a modificarii proiectiei de crestere a economiei de la 5,2%, la 5,6%, potrivit declaratiilor ministrului Finantelor Publice, Ionut Misa.

* Ministerul Agriculturii, serviciile secrete, camerele parlamentare, printre instituțiile care primesc bani la rectificare

"Ca urmare a luării în considerare a creșterii economice de 5,6%, față de 5,2% cât a fost avut în vedere la elaborarea legii bugetului la începutul acestui an și a unui PIB de 837,1 miliarde lei, față de 815,2 miliarde cât s-a estimat inițial prin proiectul de act normativ, se propune o suplimentare a cheltuielilor", a declarat, vineri, Ionuț Mișa, într-o conferință de presă susținută la sediul ministerului.

El a precizat că în primul semestru din acest an produsul intern brut a înregistrat o creștere reală de 5,8%, "deci peste estimări, datorită consumului, investițiilor private și cererii externe".

"Consumul nu a fost principalul element de creștere economică și a fost mai mic decât cel înregistrat în aceeași perioadă a anului trecut. Nu a fost doar consumul cel care a generat creștere economică. Rata de creștere a exporturilor de bunuri și servicii a fost de 8,7% în semestrul I din acest an, comparativ cu perioada similară din 2016. Contribuția exportului net la creșterea reală avută în vedere la fundamentarea bugetului pe anul 2017 a fost de 1,3 procente. Pe latura ofertei sunt de evidențiat valoarea adăugată brută din industrie care s-a majorat cu 7,3%, cea din servicii cu 6,3%, iar cea din agricultură cu 2,3%. Dacă ne raportăm la volumul producției industriale din 2017, acesta a crescut cu 8% față de aceeași perioadă a anului anterior, fiind cea mai mare creștere pentru această perioadă de timp pe parcursul ultimilor 3 ani. Această creștere s-a datorat producției bunurilor de capital care s-a majorat cu 12,7%. De asemenea, cea mai mare contribuție la creșterea producției industriale a avut-o cererea externă, produsele românești devenind din ce în ce mai competitive pe piața externă", a mai arătat Mișa.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: