Romania va gazdui reuniunea Grupului la nivel inalt pe tema interconectarii retelelor de gaze in centrul si sud-estul Europei

Data publicarii: 09-09-2017 | Economie

Romania va fi gazda din acest an a reuniunii ministeriale la nivel inalt CESEC (Central and South Eastern Europe Gas Connectivity), in perioada 27-28 septembrie 2017, potrivit unui proiect de hotarare de Guvern initiat de Ministerul Energiei.

"Pentru accelerarea integrării piețelor de gaze din Europa Centrală și de Sud-Est și pentru diversificarea surselor de alimentare cu gaze naturale, România, alături de Austria, Bulgaria, Croația, Grecia, Italia, Slovacia, Slovenia și Ungaria, a inițiat în februarie 2015 un grup de lucru sub titulatura CESEC (Central and South Eastern Europe Gas Connectivity Group). Acestui grup i s-au alăturat șase țări partenere, respectiv, Albania, Bosnia-Herțegovina, Macedonia (FYROM), Republica Moldova, Serbia și Ucraina. Scopul acestui grup este de a coordona eforturile de facilitare a realizării proiectelor trans-frontaliere și trans-europene care să ducă la diversificarea surselor și a rutelor de aprovizionare cu gaze naturale, precum și armonizarea implementării regulilor care să faciliteze aceste proiecte", se arată în nota de fundamentare.

Până în prezent, în anii 2015 și 2016, au avut loc trei întâlniri la nivel ministerial, la Sofia, Zagreb și Budapesta.

Prin Memorandumul nr. 103175 din 18.10.2016 cu tema 'Înaintarea propunerii din partea României, către Comisia Europeană, pentru organizarea la București a reuniunii ministeriale CESEC, din anul 2017', aprobat de Guvernul României, autoritățile române au indicat Comisiei Europene disponibilitatea de a găzdui la București, în anul 2017, reuniunea ministerială a Grupului la Nivel Înalt pe tema interconectării rețelelor de gaze la nivelul regiunii Central și Sud-Est Europene (Central and South Eastern Europe Gas Conectivity/inițiativa CESEC), format în care proiectele propuse de țara noastră au fost avizate ca prioritare la nivel european (proiectul BRUA).

În contextul în care inițiativa CESEC își extinde domeniul de activitate și la eficiență energetică, energie regenerabilă și energie electrică, decizie luată la reuniunea ministerială de la Budapesta (septembrie 2016), la începutul anului curent a fost demarată activitatea grupurilor de lucru tehnice CESEC pentru cele trei subdomenii menționate.

Având în vedere faptul că obiectivul acestor grupuri tehnice este să înainteze propuneri de acțiuni și metode de lucru care urmează să fie validate la reuniunea ministerială CESEC din 2017, reprezentanții ministerului menționează că organizarea reuniunii la București va conduce la preluarea contribuției și a valorii adăugate rezultate în urma lucrărilor grupurilor tehnice, care au avut loc la Bruxelles la începutul anului 2017.

"Pentru România, inițiativa privind Conectivitatea în Centrul și Sud-Estul Europei în domeniul energiei (CESEC) reprezintă o oportunitate de a confirma demersurile întreprinse de România în sectorul energetic, contribuind, totodată, la îndeplinirea dezideratelor Uniunii Energetice în asigurarea securității aprovizionării cu energie, într-un mediu concurențial, transparent și nediscriminatoriu, prin susținerea dezvoltării cu prioritate a rutelor de transport care potențează diversificarea surselor de energie. Pentru România, formatul CESEC este benefic în sensul în care proiectele propuse de România au fost avizate ca prioritare la nivel european", se mai arată în documentul explicativ.

Prin proiectul de hotărâre de Guvern, ministerul cere alocarea sumei de 154.000 de lei din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, pentru organizarea acestui eveniment.

Sursa: Agerpress