UBER, in parteneriat cu BCR, lanseaza pilotul "De la CASH la CARD", cu carduri VISA prepaid

Data publicarii: 14-09-2017 | Economie

UBER, in parteneriat cu Banca Comerciala Romana, lanseaza pilotul "De la CASH la CARD", cu carduri VISA prepaid, care permite celor care nu au incercat UBER pentru ca nu au un card, sau care sunt reticenti in legatura cu platile online, sa foloseasca initial serviciul achitand contravaloarea cursei in numerar, se precizeaza intr-un comunicat remis, miercuri, AGERPRES.

Pentru a încuraja utilizatorii care folosesc numerar să plătească cu cardul, UBER a încheiat un parteneriat cu BCR pentru cardurile VISA, prin care utilizatorii care plătesc cu numerar primesc cinci călătorii gratuite dacă încarcă în aplicație un card BCR Visa, inclusiv un card prepaid, în premieră pentru România, se menționează în comunicat.

"UBER a început ca o platformă 100% digitală. Pe măsură ce ne-am dezvoltat și extins în țările în care utilizarea cardului este mai redusă, am realizat că deținerea unui card nu ar trebui să împiedice pe cineva să încerce un serviciu sigur și de încredere. Cu toate acestea, considerăm că plățile digitale sunt viitorul și credem că este esențial să încurajăm utilizatorii noștri să aibă încredere în plățile electronice și să le utilizeze zi de zi. Iar cardurile prepaid pot fi un pas intermediar bun pentru a le câștiga încrederea", a declarat Nicoleta Schroeder, UBER Romania General Manager.

La rândul său, Dana Mușat, director executiv Carduri BCR s-a arătat încântată de acest parteneriat și a subliniat că "într-o perioadă în care vorbim tot mai des de educație financiară, considerăm că putem face acest lucru prin intermediul produselor bancare, mai ales în ceea ce privește renunțarea la utilizarea numerarului. Este o zonă în care o banca are datoria să ofere instrumente financiare de încredere și în care BCR vine acum cu cea mai amplă linie de produse și opțiuni atașate din România".

Proiectul pilot "De la CASH la CARD" va fi disponibil pentru un număr limitat de utilizatori UBER. Numerar sau digital, toate tranzacțiile pe platforma UBER rămân în continuare pe deplin transparente și fiscalizate, spun reprezentanții UBER.

"Toate tranzacțiile cu numerar vor fi înregistrate digital și vor fi contabilizate, iar utilizatorii vor primi chitanța pe email, după fiecare călătorie, și vor putea descărca factura fiscală din contul lor online de utilizator ca și până acum", se menționează în comunicat.

Prin acest proiect, toți utilizatorii din cadrul acestui pilot vor avea opțiunea de a plăti cu numerar sau card. Pentru ceilalți, cardul rămâne singura opțiune de plată. Pentru a plăti cu cash, utilizatorul va selecta opțiunea "Numerar" atunci când solicită o cursă, iar plata pentru o cursă poate fi făcută fie integral cash, fie integral cu cardul.

UBER vine cu aceste precizări legate de proiectul pilot după ce Confederația Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (COTAR) a anunțat, printr-un comunicat de presă, că solicită Agenției Naționale pentru Administrare Fiscală (ANAF) să verifice modul în care cei care fac transport de persoane în spatele aplicației UBER încasează bani de la clienți.

"Suntem surprinși să constatăm că firma UBER își face publicitate cu anunțul introducerii plății cash pentru serviciile de transport persoane. Serviciul autointitulat de ride-sharing UBER — autointitulat pentru că ride-sharing nu există, din punct de vedere legal, în România — va introduce, începând de astăzi, un proiect pilot prin care o parte dintre clienții companiei vor avea posiblitatea de a plăti și cash cursele, primind, totodată, și posiblitatea de a primi curse gratuit, atunci când fac trecerea către card(...) Vrem să știm cum reușesc aceste firme să funcționeze și să încaseze bani fără autorizații și fără să respecte legile românești. Vrem să înțelegem dacă se face lobby pentru ca aceste firme să fie protejate și cine sunt persoanele implicate în această activitate de lobby", se menționează în comunicat.

Conform sursei citate, COTAR mai solicită autorităților măsuri de stopare a acestor activități ilicite de transport, în vederea creării unui cadru concurențial real și asigurarea predictibilității necesare investițiilor, transportatorii precizând că dacă autoritățile nu vor acționa asupra evaziunii fiscale și transportului neautorizat, aceștia vor recurge la toate modalitățile de protest legale.

În comunicat se spune că firma de transport UBER a făcut un anunț privind încasarea banilor cash de la persoanele pe care le transportă, în pofida faptului că UBER nu deține o autorizație pentru funcționarea unui dispecerat, așa cum prevede legea taximetriei, dar nici pentru aparatele de taxare conform legii în vigoare.

Totodată, Confederația de Transportatori dorește să știe cum astfel de firme funcționează și încasează bani, fără autorizații și fără să respecte legile românești.

"Vrem să înțelegem dacă se face lobby pentru ca aceste firme să fie protejate și cine sunt persoanele implicate în această activitate de lobby. Salutăm controalele făcute în trafic de ANAF, de Poliția Rutieră sau de Poliția Locală și alte instituții abilitate ale statului, dar le cerem autorităților să facă aceste controale și la firmele neautorizate, care fac transport ilegal și încasează bani fără a avea o bază legală, nu doar la transportatorii autorizați, așa cum s-a întâmplat până acum", mai spune COTAR.

Sursa: Agerpress