Grecia a vandut italienilor compania de cale ferata contra sumei de 45 de milioane de euro

Data publicarii: 15-09-2017 | Economie

Grecia a finalizat vanzarea grupului feroviar Trainose catre compania italiana de cai ferate (Ferrovie dello Stato) cu suma de 45 de milioane de euro (53,5 milioane de dolari), a anuntat, joi, Agentia elena de Privatizare (HRADF), transmit AP si Xinhua.

"Grecia își revine de pe urma crizei și perspectivele de creștere trebuie să fie sporite prin investiții străine substanțiale, care vor crea locuri de muncă", a afirmat premierul Alexis Tsipras, adăugând că firma italiană va investi 500 de milioane de euro în Trainose.

Angajații Trainose au protestat față de vânzarea companiei, declanșând joi o grevă de 24 de ore.

Dacă nu s-ar fi efectuat vânzarea, Trainose ar fi trebuit să returneze Uniunii Europene ajutoare de stat de peste 700 de milioane de euro, ceea ce ar fi dus la închiderea companiei.

Ferrovie dello Stato, cea de-a treia companie feroviară din Europa, este ea însăși programată pentru privatizare, Ministerul italian de Finanțe având în vedere un proiect de cotare la bursă în al doilea semestru al acestui an.

Privatizarea Trainose a întâmpinat numeroase amânări. Când a venit la putere în 2015, noul Guvern de stânga a oprit privatizarea Trainose, dar a relansat-o în ianuarie, ca parte a acordului semnat cu creditorii internaționali, în valoare de 85 de miliarde de euro. În conformitate cu cel de-al treilea plan de asistență financiară convenit de Grecia cu creditorii săi internaționali în luna iulie 2015, Grecia se angajează ca până în 2018 să strângă 6,2 miliarde de euro din privatizări. În 2015, Grecia a strâns 400 milioane de euro din privatizări.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: