MCSI: Receptii tehnice pentru lucrarile realizate in alte peste 100 de sate, in proiectul Ro-Net

Data publicarii: 16-09-2017 | Economie

Locuitorii din peste 100 de sate aflate in 28 de localitati din regiunile Moldovei, Olteniei si Banatului vor avea Internet in banda larga (broadband) in perioada urmatoare, dupa ce lucrarile efectuate au fost receptionate din punct de vedere tehnic, prin intermediul proiectului guvernamental Ro-Net, a anuntat Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale (MCSI), intr-o postare publicata pe Facebook.

Sursa foto: Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale / Facebook

"De săptămâna aceasta, oamenii din încă 28 de localități aflate în județele Vaslui, Mehedinți, Vâlcea și Olt sunt tot mai aproape să aibă acces la Internet în bandă largă. În ultima lună, s-au făcut recepțiile tehnice pentru lucrările realizate în peste 100 de sate, în cadrul proiectului RO-NET, unul dintre cele mai mari proiecte de infrastructură de comunicații din România", scrie ministerul de resort pe propria pagină de socializare.

De altfel, în cursul acestei săptămâni, ministrul Comunicațiilor și Societății Informaționale, Lucian Șova a convocat o ședință de monitorizare a proiectului.

La finele lunii august, Șova declara că peste 170 de localități din mediul rural vor avea acces la Internet de bandă largă (broadband), până la sfârșitul acestui an, prin intermediul proiectului Ro-Net.

"În mediul rural, din păcate, încă sunt multe "zone albe". Ministerul nostru a reușit să deblocheze Ro-Net și deja se fac recepții în zonele rurale foarte sărace, neinteresante din punct de vedere comercial pentru dezvoltatorii de comunicații specifice. Apreciem că, până la sfârșitul anului, deja două loturi, împreună cu concesionarul Telekom, vor fi recepționate. Vor fi peste 170 de localități recepționate din 780 și vor fi conectate la Internet de bandă largă, sub acest program finanțat cu fonduri europene. Se va asigura acces în cele mai izolate 780 de localități rurale din România", a spus ministrul Comunicațiilor.

Ro-Net este un proiect major finanțat prin fonduri structurale europene. La finalul lunii mai, Comisia Europeană a decis modificarea acestui proiect și împărțirea sa în două etape. Valoarea totală aprobată pentru prima etapă a proiectului este de 18,8 milioane de euro, din care 12,5 milioane reprezintă co-finanțarea prin Fondul european de dezvoltare regională. Bugetul proiectului pentru cea de-a doua etapă este de 53 milioane de euro.

Potrivit MCSI, ''Ro-Net va acoperi 783 dintre cele 2.268 de localități identificate ca 'zone albe', iar acest lucru va contribui la reducerea decalajului digital dintre zonele urbane și zonele rurale aducând Internetul în bandă largă mai aproape de 130.000 de gospodării, cu 400.000 de locuitori, 8.500 de întreprinderi și 2.800 de instituții publice''.

Grație proiectului, aproximativ 400.000 de persoane, precum și 8.500 de firme și 2.800 de instituții publice vor avea acces la Internet în bandă largă. Cei doi operatori desemnați să implementeze proiectul, în urma licitației organizate de Ministerul Comunicațiilor și pentru Societatea Informațională, sunt Telekom Communications și Telekom Mobile.

Sursa: Agerpress