Tarile din UE au stabilit sa elaboreze noi masuri fiscale pentru companiile digitale

Data publicarii: 17-09-2017 | Economie

Ministrii Economiei si Finantelor din Uniunea Europeana au stabilit sambata sa inceapa sa elaboreze noi masuri fiscale care sa permita impozitarea corecta a activitatii companiilor digitale si au insarcinat Comisia Europeana sa prezinte o propunere care sa fie gata in primavara lui 2018, relateaza agentia EFE.

"Am cerut experților statelor membre și Comisiei Europene să încerce să găsească soluții atât pe termen lung cât și scurt", a afirmat ministrul Finanțe al Estoniei, Toomas Toniste, țară care deține președinția semestrială a UE, într-o conferință de presă la finalul reuniunii miniștrilor Economiei și Finanțelor din UE.

Cele 28 de state membre au dezbătut sâmbătă necesitatea găsirii de soluții pentru ca marile companii digitale, precum Google, Amazon, Facebook și Apple, să plătească impozite corecte în țările europene.

După acest consens, Comisia va elabora un referat care să conțină evaluarea problemei, provocările, modele de afaceri, sau alternative legislative disponibile, printre alte elemente, înainte de reuniunea șefilor de state și de guverne, care va avea loc pe 29 septembrie, la Tallin, în Estonia.

Ulterior, țările membre vor lucra pe acest subiect pentru a adopta concluziile la consiliul din decembrie, care vor marca traseul pentru ca Executivul comunitar să elaboreze o propunere legislativă definitivă în primăvara anului viitor, potrivit vicepreședintelui CE pentru zona euro, Valdis Dombrovskis.

Franța, Spania, Germania și Italia au venit la dezbateri cu o propunere comună pentru stabilire a unui impozit pe cifra de afaceri a acestor companii.

La acest plan au aderat oficial alte șase țări, Austria, Bulgaria, Grecia, Portugalia, România și Slovenia, care au semnat declarația inițiată de Paris, iar ministrul spaniol al Economiei, Luis de Guindos, a subliniat că "peste 20 de țări" sprijină ideea, ceea ce va genera "presiune politică" să se meargă mai departe.

"Deși soluția pe termen mediu ar trebui să vină via impozitul pe profit și definirea sediului permanent, dificultățile pentru a obține o soluție globală sunt de așa natură că este nevoie să acționăm pe termen scurt, deoarece, în acest timp, trăim în circumstanțele în care sunt companii din domeniul digital care nu plătesc impozite aproape în nicio jurisdicție", a spus Guindos.

Țările membre sunt de acord că soluția finală va trebui adoptată la nivel global, în acord cu țările Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) și G20, dar este nevoie să se lucreze la o propunere la nivel de UE, a explicat ministrul estonian.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: