Oana Truta, realeasa ca membru provizoriu in Consiliul de Supraveghere al Hidroelectrica (surse)

Data publicarii: 19-09-2017 | Economie

Oana Truta a fost realeasa ca membru provizoriu in Consiliul de Supraveghere al Hidroelectrica, in cadrul Adunarii Generale Ordinare a Actionarilor (AGOA) de luni, au declarat, pentru AGERPRES, surse apropiate companiei.

"Oana Truță a fost aleasă din nou ca membru în Consiliul de supraveghere al Hidroelectrica. S-a aplicat votul cumulativ. Prin aplicarea acestui vot, Fondul Proprietatea a votat în favoarea ei. Astfel, a fost numită. Practic, acționarul minoritar are dreptul să ceară votarea prin acest vot cumulativ. În rest au rămas aceiași membri, mai puțin Horia Marian Gâmbuțeanu, care a fost înlocuit de Gabriel Andronache", au spus acestea.

Restul membrilor au rămas aceiași, respectiv Borbely Karoly, Andreea Negru Ciobanu, Dan Lurențiu Tudor și Andreea Ioana Lambru. Numirile sunt tot pentru un mandat provizoriu de 4 luni.

Conform unui comunicat al Fondului din 6 septembrie, FP și-a exprimat "indignarea totală" față de eliminarea Oanei Truță din Consiliul de Supraveghere al Hidroelectrica la data de 31 august 2017 și consideră că acțiunile întreprinse de Ministerul Energiei sunt nefondate și abuzive.

"La AGA Hidroelectrica din 31 august 2017, Ministerul Energiei, reprezentând statul român ca acționar majoritar al Hidroelectrica, și-a aprobat propria propunere de atragere a răspunderii doamnei Oana Truță, membră a Consiliului de Supraveghere Hidroelectrica. Această situație a declanșat automat revocarea doamnei Truță din funcția de membru al Consiliului. Fondul Proprietatea își exprimă indignarea totală față de eliminarea Oanei Truță din Consiliul de Supraveghere al Hidroelectrica la data de 31 august 2017 și consideră că acțiunile întreprinse de Ministerul Energiei sunt nefondate și abuzive", se spune în comunicat.

FP subliniază că propunerea Ministerului Energiei nu include motivația pentru inițierea procedurii judiciare împotriva Oanei Truță.

"De asemenea, ministerul și Hidroelectrica au ignorat dreptul legal la informare, blocând accesul Fondului Proprietatea la documentația AGA. Fondul Proprietatea consideră că aceste acțiuni reprezintă represalii din partea Ministerului Energiei pentru a înlătura un membru al Consiliului de Supraveghere care, prin exercitarea atribuțiilor sale legale, de administrare, s-a opus acțiunilor anumitor membri ai organelor societare care au amenințat implementarea principiilor de guvernanță corporativă în Hidroelectrica. Trebuie remarcat faptul că doamna Truță este, în fapt, cel mai experimentat membru al Consiliului de Supraveghere al Hidroelectrica, având mai multe mandate de membru în Consiliu în slujba companiei, începând cu martie 2011 și până în prezent, și s-a ocupat de companie chiar și în perioada procesului de reorganizare a acesteia. Acțiunea luată de Ministerul Energiei reprezintă un atac suplimentar asupra implementării principiilor de guvernanță corporativă", se menționează în document.

FP atrage atenția asupra faptului că Ministerul Energiei a votat favorabil numirii Oanei Truță în poziția de membru al Consiliului Hidroelectrica, atât în data de 3 iulie 2017, cât și pe 3 august 2017.

"Recent, Fondul a inițiat mai multe acțiuni în instanță împotriva deciziilor luate în cadrul AGA și de către Consiliul de Supraveghere pentru încălcarea normelor de guvernanță corporativă, iar această acuzație nefondată la adresa unui membru al Consiliului nominalizat de Fond poate fi văzută drept o formă de represalii. Doamna Oana Truță s-a opus pe bună dreptate numărului tot mai mare de acțiuni care încalcă legislația privind guvernanța corporativă, care au fost luate de Ministerul Energiei în cadrul Hidroelectrica de la începutul anului", afirmă FP.

Potrivit comunicatului, Fondul Proprietatea a declanșat deja acțiuni legale împotriva hotărârii acționarilor care au aprobat acțiunea în justiție împotriva Oanei Truță.

"Fondul va continua să ia toate măsurile necesare, pentru a se asigura că principiile de guvernanță corporativă sunt respectate la Hidroelectrica și că directorii care își îndeplinesc atribuțiile legale, de administrare, nu sunt destituiți fără motiv", se afirmă în comunicat.

În opinia FP, Ministerul Energiei ar trebui să se concentreze asupra creării unui climat în care toate părțile implicate să poată contribui la îndeplinirea priorităților Hidroelectrica, în loc să adopte "astfel de decizii în mod clar abuzive".

"Din nefericire, pe durata mandatului actualului ministru al Energiei, am observat că: nu au fost adoptați pași concreți în direcția listării companiei; dimpotrivă, au existat întârzieri și motive de confuzie; nu există pași concreți și decizii care să fi justificat întârzieri suplimentare în listarea Hidroelectrica; au existat încercări inadecvate din partea ministerului de a interveni în activitatea de zi cu zi a companiei; persoane lipsite de experiență au fost numite în Consiliul de Supraveghere al Hidroelectrica, în mod evident fără un proces de selecție competitiv și transparent. Ulterior, această situație a permis desemnarea unui Directorat interimar, fără respectarea dispozițiilor legale în vigoare referitoare la criteriile profesionale și procesul de selecție", se spune în document.

În concluzie, Fondul Proprietatea solicită Ministerului Energiei "să înceteze adoptarea unor astfel de acțiuni abuzive în întreprinderile de stat și să implementeze în mod corect, să susțină și să respecte principiile de guvernare corporativă — care sunt esențiale pentru a aduce valoare adaugată companiei, acționarilor săi și angajaților, precum și pentru protejarea împotriva unor comportamente inadecvate și fapte de corupție".

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: