Franta: Ministrul de Finante se asteapta la un deficit de 2,9% din PIB in 2017

Data publicarii: 19-09-2017 | Economie

Guvernul de la Paris a revizuit in scadere estimarile privind deficitul bugetar la 2,9% din PIB in 2017 si la 2,6% din PIB in 2018, a anuntat marti ministrul de Finante, Bruno Le Maire, transmite Reuters.

Proiecțiile anterioare indicau un deficit de 3% din PIB anul acesta și 2,8% din PIB anul viitor.

Astfel, Franța, a doua economie a zonei euro, ar urma să înregistreze anul acesta un deficit sub limita autorizată de 3% din Produsul Intern Brut stabilită de UE. Ar fi pentru prima dată din 2007 când ar fi respectată limita de deficit.

"În 2017, avem ca obiectiv un deficit bugetar de 2,9% din PIB, iar în 2018 un deficit de 2,6% din PIB. Este puțin mai bine decât am indicat inițial, deoarece ritmul de creștere depășește ușor estimările", a afirmat Le Maire, într-un interviu acordat postului de televiziune France 2.

Acesta a adăugat că Executivul vrea să reducă cheltuielile publice cu 16 miliarde de euro (19,2 miliarde de dolari) în 2018.

Luni, autoritățile franceze anunțaseră că redresarea economiei este suficient de puternică pentru ca Executivul să poată reduce cheltuielile și deficitul fără ca ritmul de creștere să fie afectat.

PIB-ul Franței ar urma să înregistreze un avans de 1,5% anul acesta, față de o expansiune de 1,4% estimată anterior, și ar putea "accelera" anul viitor, a estimat recent FMI.

Guvernul de la Paris se așteaptă la o creștere a economiei franceze de 1,6% anul acesta și de 1,7% anul viitor, a anunțat în iulie ministrul de Finanțe, Bruno Le Maire.

Sursa: Agerpress