ASF a aprobat modificarea Regulamentului privind functionarea Entitatii de Solutionare Alternativa a Litigiilor in domeniul financiar non-bancar

Data publicarii: 21-09-2017 | Economie

Consiliul Autoritatii de Supraveghere Financiara a aprobat modificarea si completarea Regulamentului nr. 4/2016 privind functionarea Entitatii de Solutionare Alternativa a Litigiilor in domeniul financiar non-bancar (SAL-Fin), in urma incheierii procesului de consultare publica, informeaza un comunicat al Autoritatii.

Instituția precizează că acest demers a urmărit, în principal, adoptarea unor măsuri care să conducă la îmbunătățirea semnificativă a organizării activității SAL-Fin, la evitarea posibilelor conflicte de interese și la extinderea incompatibilităților care pot avea legătură cu conciliatorii.

"Astfel, un conciliator înscris în Registrul conciliatorilor SAL-Fin nu trebuie să fie asociat sau acționar, să nu desfășoare activitate în baza unui contract individual de muncă sau a unui contract de mandat/colaborare în cadrul: societăților de asigurare și/sau reasigurare, societăților de administrare a fondurilor de pensii private, intermediarilor de operațiuni cu instrumente financiare, societăților de servicii de investiții financiare, organismelor de plasament colectiv, societăților de administrare a investițiilor. Ca urmare a observațiilor și a propunerilor primite în cadrul consultării publice, Consiliul ASF a decis eliminarea din rândul incompatibilităților a brokerilor de asigurare și a consultanților de investiții financiare", se spune în comunicat.

Conform regulamentului adoptat de Consiliul ASF, conciliatorii trebuie să fie independenți față de părțile în litigiu, să nu fie remunerați direct sau indirect de către acestea și să nu se afle într-o cauză de incompatibilitate sau conflict de interese cu părțile în litigiu în cauzele în care au fost desemnați.

ASF menționează că prin modificarea și completarea Regulamentului nr. 4/2016 vor fi asigurate: clarificarea îndeplinirii condițiilor privind pregătirea profesională în domeniul soluționării alternative a litigiilor și a pregătirii specifice sectoarelor pieței financiare non-bancare și implicit cele privind necesitatea deținerii unor competențe profesionale conform profilului ocupațional de conciliator elaborat de către ISF; introducerea formării profesionale continue, absolut necesară bunei pregătiri a conciliatorilor; clarificări suplimentare privind utilizarea Registrului conciliatorilor, calitatea de conciliator, independența și imparțialitatea acestora.

Conform ASF, misiunea SAL-Fin este de a organiza soluționarea extrajudiciară a disputelor financiare non-bancare, interne sau transfrontaliere, în materie de consum, cu ajutorul conciliatorilor din domeniul financiar non-bancar cu pregătire profesională  în mediere, conciliere sau arbitraj și competențe în domeniile pieței financiare non-bancare. Conciliatorii propun sau impun o variantă de soluționare a litigiilor în mod echilibrat, imparțial, într-un termen rezonabil și gratuit pentru consumatori.

Până în prezent, SAL-Fin a soluționat în mod definitiv 109 cereri privind stingerea pe cale amiabilă a litigiilor în domeniul financiar non-bancar.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: