Hidroelectrica si sarbii de la Portile de Fier vor sa rezolve pe cale amiabila diferendul privind exploatarea centralei

Data publicarii: 22-09-2017 | Economie

Conducerea Hidroelectrica si cea a companiei Elektropriveda Srbije, care gestioneaza in comun amenajarea Portile de Fier de pe Dunare, doresc sa rezolve pe cale amiabila diferendul legat de exploatarea hidrocentralei, pentru a nu ajunge in instanta, potrivit unui comunicat al Hidroelectrica, remis, joi, AGERPRES.

"Miercuri, 20 septembrie a.c., o delegație Hidroelectrica condusă de domnul Bogdan Badea, președintele Directoratului, s-a deplasat la centrala hidroelectrică Porțile de Fier I pentru a se întâlni cu delegația Elektropriveda Srbije (societate căreia îi aparține Djerdap I, partea sârbă a centralei Porțile de Fier), condusă de domnul Milorad Grcici, directorul general al companiei sârbe. Ședința de lucru face parte din efortul comun româno-sârb, în sensul rezolvării diferendului cu privire la îndeplinirea obligațiilor de efectuare de lucrări de reparații și înlocuiri de echipamente în contrapartidă cu livrarea de energie. Pe ordinea de zi au fost incluse, de asemenea, probleme tehnice vizând activități curente și proiecte comune ale celor două companii energetice care gestionează amenajarea de la Porțile de Fier", se arată în comunicat.

Oficialii Hidroelectrica precizează că discuțiile de miercuri au avut loc ca urmare a întâlnirii din data de 19 august 2017 dintre ministrul român al energiei, Toma Petcu, și Aleksander Antici, omologul său sârb, ocazie cu care a fost subliniată necesitatea identificării tuturor soluțiilor pentru restabilirea condițiilor de colaborare firești, precum și direcția negocierilor.

"Vrem ca această întâlnire între cele două companii să fie una tehnică. Așa cum au stabilit cei doi miniștri, vom identifica etapele care să ne permită să intrăm în normalitate. Noi, întotdeauna când ne referim la sârbi, vorbim despre 'partenerii sârbi'. Îmi doresc o discuție între ingineri și nu una între avocați. Sunt convins că vom obține rezultate foarte bune", a declarat Bogdan Badea, președintele Directoratului Hidroelectrica în deschiderea întâlnirii de lucru.

La rândul său, Milorad Grcici, directorul general al Elektropriveda Srbbije, a dat asigurări că partea sârbă este deschisă dialogului, manifestându-și interesul pentru identificarea de soluții.

"Discuțiile, purtate într-o atmosferă destinsă, s-au concentrat pe colaborarea dintre părți. Au fost examinate soluțiile tehnice de efectuare a unor lucrări la Porțile de Fier și modalităților de realizare efectivă a acestora. Astfel, printre temele principale dezbătute de specialiști s-au aflat pregătirile comune pentru iarna 2017-2018, precum și necesitatea efectuării de lucrări în parteneriat la disipatorul de energie, componentă a cărei funcție este aceea de a micșora ritmul de uzură al bazei barajului. Cu această ocazie a fost stabilită și componența echipelor mixte româno-sârbe care să identifice soluțiile optime și s-au dat termene clare de îndeplinire a sarcinilor din proiect", se mai arată în comunicat.

În ceea ce privește chestiunile referitoare la acordul de schimb paritar româno-sârb de energie-lucrări, la Porțile de Fier I — Djerdap, reprezentanții companiilor au căzut de acord în ceea ce privește necesitatea unei noi întâlniri. Aceasta ar urma să aibă loc în termen de maximum o lună, după colectarea de date și documente care să permită o abordare constructivă. Ambii partenerii de dialog au apreciat că lucrurile merg în direcția corectă și există premisele rezolvării cât mai rapide a divergențelor, mai spun oficialii Hidroelectrica.

Sursa: Agerpress