Romsilva ar putea sa exploateze 17 milioane metri cubi de lemn fara sa incalce legea (secretar de stat)

Data publicarii: 22-09-2017 | Economie

Regia Nationala a Padurilor - Romsilva ar putea sa exploateze 17 milioane de metri cubi de lemn fara sa incalce legea, insa pune pe piata 9,5 milioane metri cubi, a declarat, joi, Istrate Stetco, secretar de stat Ministerul Apelor si Padurilor, la dezbaterea "Concurenta in economia forestiera din Romania" organizata de Export Club.

"Rezultatele inventarului fondului forestier național nu au fost validate. Cred că, după al doilea ciclu, anul următor, când o să valideze aceste rezultate, o să vedem în ce situație ne aflăm. (...) Vă dau în premieră o informație: Romsilva astăzi ar putea să exploateze 17 milioane de metri cubi fără să încalce legea, o parte fiind inaccesibilă, posibil 3-4 milioane metri cubi, și ei pun pe piață 9,5 milioane metri cubi. Anual s-au acumulat cantități care nu au fost puse pe piață, iar populația se bate pe o resursă limitată. Tocmai de aceea trebuie scoasă la lumină resursa de masă lemnoasă, dar în condiții corecte", a spus Istrate Ștețco.

Acesta a precizat că există 3,5 milioane de gospodării care se încălzesc cu lemn de foc, iar dacă se estimează un consum de 4 metri cubi per gospodărie se ajunge la 14 milioane de metri cubi, cu toate că din statistici rezultă că se taie 17 milioane de metri cubi. Potrivit sursei citate, în momentul de față a apărut un conflict în condițiile în care este nevoie de lemn pentru industria mobilei, dar și pentru încălzirea populației.

"Criza lemnului de foc a plecat de la faptul că toată resursa a fost dată operatorilor economici, într-o primă fază 100% prin Hotărârea de Guvern din 2015 , iar în 2016, circa 85% din resursă era pusă la dispoziția operatorilor economici să o cumpere pe picior. Plecând de aici au crescut și prețurile. A venit și Radarul Pădurii care a redus volumul tăierilor ilegale, clar o resursă importantă până în anii 2014 — 2015, estimată undeva la 8,8 milioane de metri cubi. O resursă care intra în special în încălzirea populației și o parte și în industrie. Toate acestea au generat criza", a explicat Istrate Ștețco.

Soluția găsită a fost de a obliga Romsilva de a pune în primă fază la dispoziția populației masa lemnoasă exploatată, iar ulterior agenților economici.

"Este posibil să nu găsim soluții în toamna aceasta întrucât resursa a fost valorificată în toamna anului trecut, că așa este procedura: resursa se valorifică cu un an înainte pentru anul de producție următor", a adăugat oficialul de minister.

Nu în ultimul rând, secretarul de stat a precizat că speră ca luna aceasta să fie terminată Strategia Forestieră Națională care va fi valabilă în perioada 2018 — 2028.

Sursa: Agerpress