Franta: Fondul de inovatii va genera anual 200 de milioane de euro pentru finantarea investitiilor

Data publicarii: 22-09-2017 | Economie

Guvernul de la Paris se asteapta ca fondul de inovatii pe care il infiinteaza sa genereze anual 200 de milioane de euro (239 de milioane de dolari) pentru finantarea investitiilor, a afirmat ministrul francez de Finante, Bruno Le Maire, transmite Reuters.

În timpul campaniei electorale, președintele Emmanuel Macron a promis înființarea unui fond de zece miliarde de euro (12 miliarde de dolari) pentru a promova proiecte de cercetare și industriale, care vor fi finanțate prin vânzarea acțiunilor la companii în care statul deține participații minoritare și prin dividende.

"Vreau ca acest fond să fie înființat cât mai curând posibil și să genereze anual 200 de milioane de euro (239 de milioane de dolari) pentru a finanța exclusiv inovațiile", a declarat Le Maire.

Acesta a adăugat că fondul se va concentra pe investiții în industria transportului și de îngrijire a sănătății, energii regenerabile și capacitățile de stocare.

Luna trecută, Guvernul francez a demarat procesul de privatizare prin vânzarea unui pachet de 4,5% din acțiunile grupului de utilități Engie SA, tranzacția cifrându-se la 1,53 miliarde de euro.

Analiștii estimează că statul și-ar putea reduce participația de 19,7% la producătorul auto Renault, de 23,05% la operatorul de telefonie Orange, de 5,7% la firma de construcții Eiffage și de 50,63% la ADP (operatorul aeroportului din Paris).

Agenția Participațiilor Statului, sub autoritatea lui Bruno Le Maire, gestionează în total active de aproximativ 100 de miliarde de euro în 81 de companii, din care 13 sunt listate la Bursa de la Paris, inclusiv Aeroports de Paris, Orange, Renault, PSA Group, Air France-KLM, Engie și Electricite de France.

Renault, Orange și Engie au o prezență importantă pe piața din România.

Sursa: Agerpress