ANCOM: Producatorii de echipamente destinate retelelor de comunicatii se vor implica in implementarea 'Ro-Alert'

Data publicarii: 23-09-2017 | Economie

Producatorii de echipamente destinate retelelor de comunicatii se vor implica in implementarea 'Ro-Alert', sistem care va permite transmiterea simultana a unui mesaj de alerta catre toti utilizatorii de terminale conectate la o retea mobila, se arata intr-un comunicat de presa al Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM), transmis vineri AGERPRES.

"Grupul de lucru pentru dezvoltarea și implementarea sistemului 'Ro-Alert' s-a reunit din nou astăzi (vineri, 22 septembrie 2017 — n. r.), la sediul Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații pentru o serie de întâlniri de lucru. Începând de astăzi, grupului de lucru i se alătură și specialiști ai producătorilor de echipamente destinate rețelelor de comunicații, expertiza lor fiind esențială pentru stabilirea parametrilor tehnici necesari funcționării sistemului de alertare a populației în situații de urgență", precizează arbitrul telecom.

Potrivit sursei citate, grupul de lucru este format din reprezentanți ai Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), ai Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU), ai Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS), ai operatorilor de telefonie mobilă, ai producătorilor de echipamente de rețea și ai autorității de reglementare în comunicații, ANCOM.

În cadrul întâlnirilor de vineri, discuțiile au vizat aspecte tehnice și legale specifice care trebuie stabilite, astfel încât cetățenii să fie avertizați în timp util de pericole pe telefonul mobil, automat, fără costuri.

Sistemul ce urmează să fie implementat va folosi tehnologia 'cell broadcast messages', care va permite transmiterea simultană a unui mesaj de alertă către toți utilizatorii de terminale conectate la o rețea mobilă, aflați într-o anumită zonă de acoperire a unei rețele de telefonie mobilă și care au activată funcționalitatea de primire a acestor mesaje.

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, a anunțat, vineri, că soluția tehnică pentru sistemul de alertare a populației ar urma să fie definitivată vineri în cadrul unor ședințe de lucru la ANCOM, iar în funcție de opțiune, suma alocată urmând să fie de cel mult patru milioane de euro.

"A fost o întâlnire pe care a condus-o domnul prim-ministru. Au participat la ea operatorii privați de telefonie mobilă (...), ANCOM-ul, reprezentat prin domnul președinte Diță, a mai fost STS-ul, reprezentat prin domnul general Vasilca. S-au tranșat etapele următoare, care vor fi cu termene scurte, dar realizabile. Astăzi vor fi cel puțin încă două întâlniri tehnice la sediul ANCOM, care vor realiza o parte din aceste etape", a spus Arafat, la plecarea de la Palatul Victoria, unde a avut loc întâlnirea.

Raed Arafat a precizat că sistemul de alertare va avea "două componente importante".

"Una de partea operatorilor, care (...) sunt dispuși să investească în această parte din sistem, ei, și o parte la noi, care este terminalul care integrează semnalele și după care, prin el, noi putem să dăm mesajele prin ISU. (...) Soluția tehnică se definitivează astăzi, după care urmează discuții cu cei care pot furniza soluție tehnică. Există câțiva pe plan european, inclusiv în România, care pot să facă treaba asta ca să se discute cu ei. Noi sperăm că săptămâna viitoare venim cu informații suplimentare, când considerăm că poate sistemul să înceapă să emită aceste alerte pe terminalele mobile. Va fi și o perioadă de testare, obligatoriu, ca să nu se greșească și, încet-încet, după asta să intre în implementare totală sistemul pe plan național", a explicat oficialul DSU.

Guvernul a anunțat, luni, 17 septembrie, într-un comunicat de presă, că aplicația pentru avertizarea populației înaintea situațiilor de risc major — "Sistem Alert" — va fi dezvoltată și implementată de ANCOM, IGSU și STS, în colaborare cu operatorii de telefonie. În paralel cu implementarea sistemului de alertă va fi demarată o campanie de informare publică și pregătire a populației pentru utilizarea acestui sistem, indică sursa citată.

Sursa: Agerpress