Dumitrascu (ARSCM): Caravana Smart City va ajunge in 12 regiuni; incepem in Bucuresti, unde ne conectam la comunitatea city managerilor

Data publicarii: 24-09-2017 | Economie

Asociatia Romana pentru Smart City si Mobilitate (ARSCM) a lansat, sambata, Caravana Smart City, care timp de un an va avea 12 opriri in tot atatea regiuni din tara, intr-o incercare de promovare si educare asupra conceptelor de oras si comunitate inteligenta.

"Caravana Smart City este cel mai important program de promovare și educare a decidenților de Smart City din România. Ne referim la autoritățile publice centrale și locale, pentru că ei sunt cei care implementează, dar beneficiarul final este cetățeanul, locuitorul comunității la care noi facem referire. Prin urmare, Smart City, în ansamblu, trebuie să fie construit în jurul cetățeanului, în mijlocul comunității. Trebuie să ușurăm, să facilităm viața noastră, viața fiecăruia dintre noi, mai ales în interacțiunea cu orașul. Tehnologiile trebuie puse în slujba noastră, tehnologiile trebuie să ne ajute, administrațiile trebuie să devină un pic mai mobile și să înțelegem că noi, ca factori sociali, ne-am schimbat. Orașele se schimbă, devin factori vii, transmit date, primesc date, interpretează date, comunică cu noi, primim date în urma cărora luăm decizii, fie de trafic, fie de plată a unor taxe, deci lucrurile se schimbă, iar autoritățile trebuie să înțeleagă. Acesta este și principalul deziderat al Caravanei Smart City. Timp de 12 luni ne propunem să avem 12 opriri în 12 regiuni unde vrem să colectăm decidenții din peste 50 de mari orașe alături de reprezentanții guvernamentali și instituțiile cele mai reprezentative la nivel național, încercăm să promovăm și să educăm asupra acestor concepte privind orașele și comunitățile inteligente", a declarat președintele ARSCM, Eduard Dumitrașcu.

Acesta a precizat că proiectul se derulează sub înaltul patronaj al Ministerului Energiei, pentru că partea de energie reprezintă o componentă foarte importantă atât la nivelul țării noastre, cât și la nivelul conceptului, la nivelul bazei de oraș inteligent.

"Trebuie să înțelegem și trebuie să dezvoltăm orașele și comunitățile noastre pe principii de sustenabilitate, pe principiile durabile, trebuie să protejăm mediul. Prin urmare, ne propunem ca, pe parcursul a 12 luni, să promovăm aceste concepte, să promovăm, alături de partenerii noștri, soluții pe care le vedem deja implementate", a spus el.

Eduard Dumitrașcu a dat ca exemplu orașul Alba Iulia, în prezent cel mai avansat proiect de Smart City din România.

"Alba Iulia este cel mai bun proiect de Smart City pe care îl avem în prezent, pentru că implică Sf. Treime, cum îmi place mie să spun: autoritatea centrală, reprezentată prin Ministerul Comunicațiilor, autoritatea locală, prin Primăria Alba Iulia, și conglomeratul de companii și de instituții care au venit cu soluții, cu know-how, cu tehnologii pe care le-au implementat acolo. Noi încercăm să creăm un model replicabil a proiectului de Smart City de la Alba Iulia, încercăm să-l ducem în celelalte comunități din țară, iar pe parcursul celor 12 luni, cât va dura călătoria noastră, sperăm să reușim să promovăm acest model și aceste concepte în cele mai multe comunități", a explicat președintele ARSCM.

Potrivit acestuia, prima etapă a Caravanei Smart City începe la București, unde sunt prezenți city manager-ii, o comunitate tânără, care s-a creat în urmă cu șase ani, etapa a doua urmând să aibă loc luna viitoare, la Brașov.

"Începem în București, unde ne conectăm la comunitatea city managerilor. Aceștia, în România, reprezintă o comunitate tânără, are doar șase ani. Încercăm să îi promovăm, să conștientizăm autoritățile locale despre importanța acestei comunități. Prima etapă, cea de astăzi din București, a adus comunitatea city managerilor din România în fața autorităților centrale și a partenerilor noștri pentru a avea o deschidere pentru soluțiile cele mai moderne. Următoarea etapă va avea loc în județul Brașov, în data de 5 octombrie, unde ne vom întâlni cu reprezentanți ai administrațiilor locale din județele Brașov, Harghita, Covasna, Mureș și Sibiu", a arătat acesta.

Urmează Iași, pe 15 noiembrie, și Piatra Neamț, pe 16 noiembrie, unde vor avea loc întâlniri cu reprezentanții administrațiilor din județele Iași, Bacău, Suceava, Botoșani, Piatra Neamț și Vaslui.

"Închidem anul pe data de 7 decembrie, la Alba Iulia, care are o însemnătate dublă pentru noi: o dată că la anul celebrăm Centenarul Marii Uniri și pe de altă parte pentru că reprezintă cel mai dezvoltat proiect al unui oraș inteligent din România. Acolo vorbim deja de un cumul de peste 50 de servicii implementate, vorbim de un cumul de peste 50 de mari companii și ONG-uri care au adus soluții izvorâte direct din rândul cetățenilor, de la societatea civilă. Sunt tot felul de platforme conectate, date care circulă liber în oraș la care oamenii au acces. S-a îmbunătățit foarte mult transportul public, întrucât primăria nu mai scoate tot parcul auto, așa cum făcea înainte. Acum știe în timp real câți călători are, unde îi are, știe cum să optimizeze această mobilitate a transportului public, știe cum să optimizeze partea de eficiență energetică... De ce trebuie într-un oraș să ținem luminile aprinse toată noaptea dacă nu se întâmplă nimic? Putem să punem senzori. Avem senzori de mișcare pentru aproape orice și nu putem pune niște senzori pentru lumină? Gândiți-vă la nivelul unui oraș, pe parcursul unui an ce înseamnă această optimizare și eficiență doar a iluminatului public! Știm cu toții — dacă dăm la o parte capitolul de investiții din bugetul oricărei primării — una dintre cele mai mari cheltuieli este cu iluminatul public'', a adăugat Dumitrașcu.

În anul 2018, Caravana Smart City va ajunge la Craiova, Constanța, Timișoara, Oradea și Cluj și revine la București, unde se vor reuni toți reprezentanții din București și județul Ilfov.

"Județul Ilfov, pentru că noi credem că în câțiva ani — nu foarte mulți — vom vorbi de o zonă metropolitană, care deja începe să apară în strategiile Primăriei Generale. Că ne place, că nu ne place, aceasta este tendința", a concluzionat Eduard Dumitrașcu.

Caravana Smart City România este un program complet de prezentare și vânzare a produselor Smart City direct către beneficiarii acestor servicii — administrația centrală și locală. Comunitatea vizată este formată din cetățeni, companii și instituții publice implicate activ în dezvoltarea orașelor și preocupate de oferirea continuă a celor mai bune servicii și soluții pentru locuitorii centrelor urbane.

Sursa: Agerpress