Grecia: Situatia finantelor s-a stabilizat, procedura de deficit excesiv este inchisa

Data publicarii: 26-09-2017 | Economie

Statele Uniunii Europene au decis luni inchiderea procedurii de deficit excesiv, deschisa in urma cu opt ani impotriva Greciei, recompensand astfel performantele economice ale autoritatilor de la Atena, chiar daca Grecia este inclusa intr-un plan de asistenta financiara pana in 2018, transmite Reuters.

Statele UE sprijină recomandarea Comisiei Europene de închidere a procedurii de deficit excesiv. "După mulți ani de dificultăți severe, situația finanțelor Greciei este mult mai bună. Decizia de azi este prin urmare binevenită", a afirmat Toomas Toniste, ministrul de finanțe din Estonia, țara care deține în prezent președinția Consiliului UE.

De la un deficit de 15,1% din PIB în 2009, situația fiscală a Greciei s-a îmbunătățit, ajungând la un surplus de 0,7% din PIB în 2016.

Anunțul reprezintă un punct de cotitură și pentru Uniunea Europeană. Odată cu ieșirea Greciei, doar trei state membre UE vor mai rămâne sub procedura de deficit excesiv (Franța, Spania și Marea Britanie) față de 24 de țări în timpul crizei financiare din 2011.

Normele UE stipulează că țările membre trebuie să limiteze deficitul bugetar la 3% din Produsul Intern Brut, iar datoria la 60% din PIB. Deficitul Greciei a fost redus de la un vârf de 15,1% din PIB în 2009 la un surplus de 0,7% din PIB în 2016.

Sursa: Agerpress