Comisia Europeana ofera statelor membre orientari pentru combaterea mai eficienta a practicilor neloiale in domeniul alimentar

Data publicarii: 27-09-2017 | Economie

Comisia Europeana (CE) a publicat, marti, setul de orientari referitoare la legislatia UE in materie de siguranta alimentara si de protectie a consumatorilor care se aplica in cazul produselor cu dublu standard de calitate, se arata intr-un comunicat al forului comunitar.

Cu ajutorul acestor orientări, autoritățile naționale vor putea să stabilească dacă societățile comerciale încalcă dispozițiile UE atunci când calitatea produselor pe care le vând diferă în funcție de țară.

Cu ocazia discursului privind starea Uniunii din 13 septembrie, Jean-Claude Juncker, președintele Comisiei Europene, a declarat: "Nu voi accepta ca în unele părți ale Europei să se vândă alimente de o calitate mai scăzută decât în alte țări, deși ambalajul și marca sunt identice. Acum trebuie să conferim autorităților naționale competențe sporite pentru a elimina orice practici ilegale, oriunde există acestea".

Vera Jourová, comisarul pentru justiție, consumatori și egalitate de gen, a afirmat: "Prezentarea a două produse diferite în același ambalaj al unei mărci induce consumatorii în eroare și constituie o lipsă de loialitate față de aceștia. Avem aici un exemplu clar că numai lucrând împreună la nivelul UE putem rezolva problemele transfrontaliere. A trecut prea mult timp de când statele membre se străduiesc, în van, să rezolve singure aceasta problemă. Sunt hotărâtă să pun capăt acestei practici, pe care dreptul UE o interzice, și să mă asigur că toți consumatorii sunt tratați la fel".

În respectivele orientări sunt enumerate și explicate cerințele relevante din legislația UE referitoare la siguranța alimentară și la protecția consumatorilor, la care autoritățile trebuie să se raporteze atunci când analizează o posibilă problemă de dublu standard de calitate a produselor alimentare.

Există un Regulament privind informarea în legătură cu produsele alimentare, conform căruia consumatorii trebuie să primească informații exacte și suficiente despre un anumit produs alimentar. De exemplu, pe eticheta unui produs alimentar trebuie să fie menționate toate ingredientele produsului respectiv. De asemenea, există o Directivă prin care sunt interzise practicile comerciale neloiale, cum ar fi comercializarea de produse care poartă aceeași marcă într-un mod care ar putea induce consumatorii în eroare.

În orientări sunt descrise etapele, stabilite pe baza acestei legislații, pe care autoritățile naționale de protecție a consumatorilor și de siguranță alimentară trebuie să le parcurgă pentru a determina dacă producătorii încalcă respectivele dispoziții. Dacă încălcarea are dimensiuni transfrontaliere, autoritățile de protecție a consumatorilor o pot urmări la nivel european, prin intermediul rețelei de cooperare pentru protecția consumatorilor.

Responsabilitatea de a se asigura că societățile comerciale respectă legislația UE le revine autorităților naționale de protecție a consumatorilor și de siguranță alimentară. Comisia Europeană s-a angajat totuși să le ajute pe acestea cu orientările menționate și cu diferite direcții de lucru.

Pe lângă orientările menționate, Comisia lucrează în prezent la elaborarea unei metodologii menite să îmbunătățească testarea comparativă a produselor alimentare, astfel încât statele membre să poată discuta acest aspect pe o bază științifică solidă și comună, aceeași pentru toată lumea. Comisia a pus la dispoziția Centrului Comun de Cercetare (JRC) suma de un milion de euro pentru dezvoltarea acestei metodologii.

CE finanțează și alte activități pentru strângerea probelor și punerea în aplicare, oferind statelor membre un milion de euro pentru finanțarea de studii sau pentru măsurile de punere în aplicare.

Forul comunitar a demarat un dialog cu producătorii și cu asociațiile producătorilor de mărci, care s-au angajat să elaboreze pentru aceasta toamnă un cod de conduită.

La 13 octombrie Comisia va participa la Summitul dedicat consumatorilor, o reuniune ministerială la înalt nivel a cărei temă este dublul standard de calitate a produselor alimentare și care este organizată la Bratislava de Guvernul Slovaciei și de Guvernul Republicii Cehe. În plus, Comisia va organiza, în septembrie și noiembrie, ateliere cu autoritățile din sectorul protecției consumatorilor și al siguranței alimentare.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: