Polonia: JPMorgan va angaja peste 3.000 de persoane la noul sau centru global de operatiuni

Data publicarii: 27-09-2017 | Economie

Banca americana de investitii JPMorgan Chase intentioneaza sa angajeze in urmatorii trei ani peste 3.000 de persoane la noul sau centru global de operatiuni din Varsovia, a anuntat, marti, Ministerul Dezvoltarii din Polonia, transmite Reuters.

Anunțul vine după ce, săptămâna trecută, adjunctul premierului polonez, Mateusz Morawiecki, a informat că JPMorgan Chase a ales Varșovia pentru a găzdui un nou centru global de operațiuni.

Alți posibili concurenți pentru găzduirea centrului erau Budapesta și orașul polonez Wroclaw.

În Varșovia există personal calificat, oameni cu competențe solide în domeniul bancar, a declarat Morawiecki la postul public de radio.

Estimările arată că numărul locurilor de muncă din domeniul serviciilor financiare care ar putea fi transferate în Polonia din Europa Occidentală se ridică la 35.000 — 45.000, procesul fiind accelerat în urma votului pentru ieșirea Marii Britanii din UE (Brexit).

Marile firme de servicii financiare cu sediul în Marea Britanie, îngrijorate că ar putea pierde accesul la piața unică europeană după finalizarea Brexitului, iau în calcul mutarea unor operațiuni și angajați în alte centre financiare europene, cum ar fi Frankfurt, Paris, Berlin, Amsterdam și Luxemburg.

În acest timp, Polonia, Ungaria și Cehia se concentrează pe locurile de muncă din zona middle office a industriei financiare și pe serviciile tehnice, unde salariile nu sunt astronomice, dar sunt mult mai multe locuri de muncă.

Cum Londra se îndreaptă spre un exod al talentelor post-Brexit, tendința în Europa Centrală și de Est este în sens opus. După ani de exod al creierelor spre Europa Occidentală, regiunea încă are multe de oferit.

Polonia este deja o destinație importantă de offshoring pentru bănci, estimările privind locurile de muncă din domeniul serviciilor financiare transferate aici din țările occidentale variind între 35.000 și 45.000. Băncile elvețiene Credit Suisse și UBS se numără printre firmele care au în Polonia activități semnificative în domeniul IT și administrativ.

În prezent, firmele financiare încep să mute operațiuni mai sofisticate, precum managementul riscurilor sau dezvoltare de produs, profitând de avantajele oferite de o mână de lucru calificată, spații de birouri și salarii mai ieftine decât în majoritatea Europei.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: